Marker Wadden open voor publiek

Natuurliefhebbers konden tijdens de Zuiderzee Havendagen in juni van dit jaar al een kijkje nemen op de Marker Wadden. Maar zaterdag 8 september 2018 gaat het eerste eiland definitief open voor publiek. De eerste van 4 eilanden is dan voor iedereen toegankelijk. 

Eerste fase

De archipel Marker Wadden is een project van Rijkswaterstaat, Natuurmonumenten en Boskalis om variatie in de natuur in het Markermeer te vergroten. Tijdens de eerste fase worden 5 eilanden aangelegd ter grootte van 1000 hectare. De bedoeling is de eilandengroep in de toekomst uit te breiden naar 10.000 hectare. De eilanden worden beplant en krijgen natuurlijke oevers, bestaand uit zand, klei en slib afkomstig uit het Markermeer. Het project wordt naar verwachting in 2020 afgerond. In juni van dit jaar mochten de eerste natuurliefhebbers een kijkje nemen, en MAX Vandaag was daar bij.

Wandelen en (broed)vogels kijken

Het eiland is nog een uitgestrekt zandgebied met enorme slibvelden, maar de prille natuur laat zich al wel zien en horen. Er zijn wandel- en vlonderpaden aangelegd om over het eiland te wandelen. En er is een recreatiestrand. Langs de paden staan verschillende vogelkijkhutten en de Steltloper, een spectaculaire uitkijktoren van 12 meter hoog. Duizenden plevieren, visdieven, kokmeeuwen en kluten hebben de Marker Wadden al ontdekt.

Open voor iedereen

Op zaterdag 8 september gaat het eerste eiland open voor publiek. De haven, wandelpaden, vogelkijkhuttenen uitkijktoren op het eiland zijn vanaf dat moment voor iedereen toegankelijk. Vanuit de Bataviahaven in Lelystad zijn er het hele weekend extra veerdienst naar het eiland. De overtocht duurt ongeveer 1 uur. Wilt u er zelf met de boot naar toe? Dat kan, u hoeft zich niet aan te melden. Dit geldt overigens alleen voor dit weekend. Vanaf 10 september moet u zich wel aanmelden via een speciale app, meldt Natuurmonumenten.

(Bron: ANP/Natuurmonumenten)

Geef een reactie