Huismus meest gezien in Nederlandse tuin

In het weekend van 16 en 17 januari 2016 vond de jaarlijkse tuinvogeltelling plaats. Vogelbescherming Nederland maakt de balans op. Resultaat? De huismus laat zich ook dit jaar weer het vaakst zien en de spreeuw dreigt uit ons tuinbeeld te verdwijnen.

Top 5

Ruim 53.000 mensen telden mee met deze 13e editie van de Nationale Tuinvogeltelling. In totaal werden er 41.872 tellingen ingestuurd. De huismus is 164.918 keer geteld en staat wederom op de eerste plek. De huismus dankt deze plek aan het feit dat ze in groepjes leeft en als ze gezien wordt, dus met velen is. De koolmees en merel maken de top 3 compleet. De pimpelmees behaalt een vierde plek en de vink is met 69.777 ‘vinkjes’ de nummer 5. Per gebied zien we andere winnaars. Zo is de koolmees het meeste te zien in de steden, de kauw in de provinciesteden en in de dorpen kwam de huismus het vaakst terug.

Opvallend

Opvallend is de Turkse tortel die op plek 7 binnenkomt. Ook lieten de kepen zich meer zien dit jaar. Deze vogel is namelijk dol op beukennootjes en kepen overwinteren in de gebieden waar deze delicatesse in overvloed is. Ook een doorbraak voor de knalgroene halsbandparkiet. Deze ontsnapte en losgelaten kooivogels teren in de winter op de goedheid van de mens die vogels bijvoeren.

Spreeuw

De vogel die we voor het eerst niet terugzien in de top 10 is de spreeuw. Hij liet zich tijdens de tellingen van afgelopen jaren al minder zien, maar haalde tot voorheen altijd nog de top 10. De Vogelbescherming herkent deze daling uit onderzoeken. Het aantal broedende spreeuwen is de afgelopen 20 jaar met 40% afgenomen, net als in andere Europese landen.

Tuinonderzoek

Niet alleen tijdens de Nationale Tuinvogeltelling kunt u vogels tellen. Het hele jaar door loopt de Jaarrond Tuintelling waar u niet alleen vogels kunt tellen, maar ook vlinders, zoogdieren, amfibieën en insecten. U kunt zich online registeren en wekelijks of maandelijks verschillende soorten leven in uw tuin bijhouden. Ook kunt u ervoor kiezen om een tijdstiptelling te doen, dan telt u eens in de zoveel tijd bijvoorbeeld 15 minuten lang welk tuinleven u ziet.

Geef een reactie

Reactie

  Huismus Bescherming Nederland says:

  Dat de Huismus opnieuw de meest getelde vogel is tijdens deze tuinvogeltelling komt doordat de huismus nooit alleen komt, maar met een groepje. Meestal zo tussen de 8 en 12 tegelijk. Dus dat tikt vrolijk aan. Bovendien zijn er veel mensen helemaal dol op de Huismus. En die gaan pas tellen zodra de huismussen in de tuin gearriveerd zijn. En terecht. 🙂

  Het is een leuke telling, maar je kunt er dus geen conclusies aan verbinden over de status van de Huismus in Nederland. Jammer genoeg.

  Mocht iemand graag wel serieus mee doen met het helpen van de Huismus, doe dan mee met onze huismus-habitat verkenningen. Het heet “Zet de Huismus op de Kaart”, en je kunt mee doen via http://www.huismus-waarneming.nl

  Veel plezier met alle Huismussen, Ringmussen en wie weet dit jaar ook weer Spaanse mussen en Kaapse mussen (die met de boot uit Spanje komen).

  Fijne dagen en geniet ervan.

  Liset Karman
  Huismus Bescherming Nederland