Duur 01:30
Gepubliceerd op 1 januari 1979

Vogels in de winterkou

Hoewel de strenge winter in ons land nog niet is toegetreden, hadden de vogels het er in 1979 maar moeilijk mee. Door de terugkerende vorst werden veel vogels binnengebracht in opvangcentra om aan te sterken.

Bijvoeren

Vooral watervogels hadden het zwaar door het bevroren ijs. Aan voedsel was daardoor moeilijk te komen. Het Comité Wintervoeding in Den Haag zorgde gelukkig voor het bijvoeren van de verhongerde vogels. In Nederland hebben vogels het deze winter eigenlijk nog niet echt zwaar te verduren gehad, maar genoeg mensen hangen vetbollen in de tuin of ander vogelvoer zodat ze wat te bekijken hebben in hun tuin.

Tuinvogeltelling

Dit weekend start de Nationale Tuinvogeltelling weer. Op zaterdag 16 en zondag 17 januari kan iedereen een half uur vogels in de tuin of op het balkon tellen. Vogels die overvliegen tellen niet mee. Het resultaat kunt u doorgeven via de website van De Nationale Tuinvogeltelling of via de speciale app voor op de mobiele telefoon. Uiteindelijk kan Vogelbescherming Nederland met de resultaten bepalen hoe tuinvogels het beste geholpen kunnen worden.

Tips

Als u het lastig vindt om vogels te herkennen, helpt de organisatie u een handje. De 25 meest voorkomende tuinvogels heeft Vogelbescherming Nederland op een rijtje gezet. Tijdens het tellen hoeft u geen onderscheid te maken tussen vrouwtjes- en mannetjesvogels. En als u vroeg uit de veren bent, ziet u de meeste vogels. Ze zijn namelijk het actiefste in de ochtend.

Welke vogel is bij u kind aan huis?

Meer beelden van vroeger zien? Neem eens een kijkje in het online archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Geef een reactie

Reactie

  1. RABE says:

    Huismus, grasmus, koolmees, pimpelmees, Turkse tortel, roodborstje, winterkoninkje, houtduif, kauw.
    Voor de kleine vogels heb ik een kooi gemaakt van grof gaas.
    Vanuit de kamer kan ik genieten van het vliegverkeer in de tuin.

Bekijk ook

Meer