Vogels zingen horen

Hoe zit het? Waarom worden we zo gelukkig van vogels?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom worden we zo gelukkig van vogels?

Vogels zien en horen maakt ons gelukkiger

Waar eekhoorns naar vogelgeluiden luisteren om in te schatten of er gevaar dreigt, doen mensen dat voor hun ontspanning en geestelijk welzijn. We blijken namelijk gelukkiger te worden van het zien en horen van vogels. Dat hebben wetenschappers van het Britse King’s College London geconcludeerd na een meerjarig onderzoek, onder bijna 1.300 deelnemers. Als u elke dag vogels ziet of hoort, is dit bevorderlijk voor uw mentale welzijn. Dit effect kan zelfs meerdere uren aanhouden, ook voor de deelnemers met onderliggende depressieve gevoelens.

Onderzoeker Johanna Gibbons is niet verrast. “Wie houdt er nou niet van een sprankelend en complex vogeldeuntje op een vroege lenteochtend?”, stelt ze in gesprek met Scientias de retorische vraag. “Zangvogels zijn een genot om te horen en om te zien. Het zijn ervaringen die het dagelijkse leven verrijken, waar je ook bent en hoe je je ook voelt.” De onderzoekers hopen dat deze bevindingen leiden tot meer biodiversiteit, ook in stedelijke gebieden.

vogelgeluiden
Lees ook: Duizenden vogelgeluiden verzameld in online databank

De voordelen van natuurgeluiden

De resultaten van deze studie komen sowieso niet uit de lucht vallen. Eerdere onderzoeken uit Zweden, Engeland en de Verenigde Staten hebben de voordelen van natuurgeluiden al bewezen. Stromende beekjes en het gezang van vogels zorgen voor meer ontspanning, een betere concentratie en het overwinnen van negatieve gevoelens. Deelnemers die natuurgeluiden horen, hebben meer aandacht voor de wereld om zich heen. Het horen van menselijke, stedelijke geluiden zorgt juist voor meer naar binnen gerichte aandacht, vergelijkbaar met angsten en depressies.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Waarom we zo gelukkig worden van het zien van vogels, legt de Duitse schrijfster Johanna Romberg uit. ‘Als ik in 1 woord moest samenvatten wat het mooiste is van vogels waarnemen, dan zou ik zeggen: het herkennen’, staat in haar boek De magie van vogels – Waarom vogels kijken gelukkig maakt.

Zelf een keer vogels spotten?

Sowieso is vogelspotten sinds de coronajaren populairder dan ooit. “Vroeger fietste ik als klein jochie met mijn verrekijker onder mijn jas over straat. Omdat ik bang was om als vogelaar geïdentificeerd te worden. Tegenwoordig word ik nog net niet per helikopter ingevlogen om bij jullie aan te schuiven”, grapt de bekende vogelaar Arjan Dwarshuis in Tijd voor MAX. Hij merkt dat met name vrouwen zich steeds meer voor het vogelspotten interesseren. “Het is een totaal ander soort hobby geworden. De belevenis is hetzelfde, maar het is veel meer voor iedereen.”

Wilt u zelf de proef op de som nemen? U hoeft niet eens naar buiten te gaan om vogels te kunnen spotten, hebben we tijdens de coronatijd ontdekt. Er zijn verschillende apps voor uw telefoon waarmee u thuis vogelgeluiden af kunt spelen. Ook op YouTube en Spotify kunt u terecht voor afspeellijsten met rustgevende vogelgeluiden. Als u wel naar buiten gaat, hoeft u niet eens zo ver van huis te gaan. Misschien kunt u bij u in de buurt al verrassend mooie vogels zien en horen. En we weten nu hoe goed dit kan zijn voor uw mentale welzijn.

(Bron: Archief, Nature, Scientias, Quest, Roots Magazine. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie