vogels

Zo kunt u vogels kijken zonder naar buiten te gaan

Vogels kijken: veel mensen zijn lyrisch over deze hobby. Wilt u het ook eens proberen, maar gaat u door de aanhoudende coronacrisis liever niet al te veel op pad? Vogelen kan met een tips ook vanuit uw eigen huis. 

Stap 1: weet welke vogels u kunt verwachten

In Nederland komen ontzettend veel vogelsoorten voor, maar ze hebben wel allemaal hun eigen leefgebied. Met de handige postcode-wijzer van de Vogelbescherming kunt u zien welke vogels er bij in de buurt veel voorkomen en vindt u meer informatie over deze dieren. Zo weet u al een beetje wat u kunt verwachten.

Stap 2: weet hoe ze klinken

Het is ook altijd handig om te weten hoe de vogels die bij u in de buurt voorkomen klinken. Vaak hoort u ze eerder dan dat u ze ziet. Vogelliefhebbers van over de hele wereld kunnen vogelgeluiden toevoegen aan de vogelgeluidendatabank van organisatie Xeno-Canto. U hoeft alleen de naam van de vogelsoort in te voeren in de zoekbalk om te weten te komen hoe de vogels bij u in de buurt klinken.

Stap 3: weet ze te lokken

Heeft u een tuin of balkon? Dan kunt u deze plek vogelvriendelijk(er) maken. Leg bijvoorbeeld voedsel neer dat ze vogels bij u in de buurt graag eten en verdiep u in hoe zij het liefst leven. Zo eten sommige vogeltjes het liefst op beschutte plekken, waardoor het ook handig is om het vogelvoer op zo’n plek te leggen.

Weet dat er op het gebied van vogelvoer veel meer  mogelijk is dan een zadenmix of vetbol. Zo eten mezen volgens de Vogelbescherming graag kokosnoot, ongezoute (dop)pinda’s en zonnebloempitten, om maar een voorbeeld te noemen. Meer informatie over de leefwijze van verschillende vogels en wat zij het liefst eten vind u op de website van de Vogelbescherming.
Kijk uit met ogenschijnlijke geschikte producten zoals brood of zaadbollen in een netje. De netjes kunnen bijvoorbeeld levensgevaarlijk zijn voor vogeltjes, omdat ze er met hun pootjes in verstrikt kunnen raken.

Lees ook: Maak van uw tuin een vijfsterrenrestaurant!

Weet ook dat vogels over het algemeen houden van regelmaat. Leg er dus altijd nieuw voer neer als het op is, want zo weten vogels dat ze altijd bij u terecht kunnen en zijn zij eerder geneigd om terug te komen.

Stap 4: een verrekijker kan handig zijn

Vogels verstoppen zich graag, dus een verrekijker is geen overbodige luxe. Helemaal als u vogels kijken vanuit uw huis. U kunt dan toch net even wat meer zien dan met het blote oog.

Toch naar buiten?

Met bovenstaande tips kunt u beginnen met vogelen vanuit huis, maar natuurlijk gaat er niets boven vogelspotten in de buitenlucht. Om dit te kunnen doen hoeft u helemaal niet ver te reizen; een rondje door de buurt lopen is soms al genoeg om verassende ontdekkingen te doen. Zeker als u in de buurt van een bos, park of ander natuurgebied woont. Probeer voordat u van huis gaat te bepalen waar u heen gaat en kijk in de postcode-wijzer van de Vogelbescherming of hier andere vogels voorkomen. Vervolgens kunt u het geluid van deze vogels opzoeken, zodat u ze makkelijker kunt herkennen.

Ook kan het helpen om te weten welke vegetatie favoriet is bij de vogelsoort die u graag wilt zien. Vogels zijn vaak dol op bepaalde struiken en planten, omdat die beschutting, nestmogelijkheden of voedsel bieden.

(Bron: Vogelbescherming, archief, Xeno-Canto)

Geef een reactie

Reactie

    Aliceroodnat@casema.nl says:

    Ook ik ben gek op vogeltjes kijken, maar in het reglement van ons appartement staat, dat je geen vogels mag voeren.
    In ons vorige appartement was dit niet verboden dus ik voerde de vogels, maar helaas na verloop van tijd kregen we last van muizen, ja zelfs op een balkon, ze hebben het gaas van onze hordeur stuk gegeten, dus daarom is het in ons huidige appartement begrijpelijk dat de vogeltjes niet gevoerd mogen worden.

    Alice.