vogels

Hoe zit het? Hoe komt het dat u nu minder vogels ziet en hoort?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Hoe komt het dat u nu minder vogels ziet en hoort?

Waar zijn de vogels?

Wordt u normaal altijd wakker van vogelgeluiden, maar hoort u ze nu al een tijdje niet meer? Dat kan kloppen, want momenteel fladderen er minder vogeltjes rond. waarom dat zo is leggen wij uit in deze editie van Hoe zit het?

Vogels zijn er het hele jaar rond, maar er zijn periodes waarin u ze wat minder ziet. De nazomer is zo’n periode. Volgens De Vogelbescherming zijn er 2 redenen voor hun afwezigheid. 1: het broedseizoen is voorbij en zoeken naar eten hoeft niet, dus tevoorschijn komen heeft niet echt veel zin, en 2: de vogeltjes zijn in de rui, wat vliegen lastiger maakt.

Geen urgentie

Als vogels zich laten zien lopen ze meer kans om opgegeten te worden. In de aanloop naar het broedseizoen en in het broedseizoen zelf durven zij dit risico wel te nemen, omdat dit de enige manier is om voor nageslacht te zorgen. Buiten het broedseizoen om is de urgentie om de omgeving te verkennen een stuk minder groot. De jongen zijn er al en er is genoeg eten te vinden in de nabije natuur, waardoor verstoppen een veel veiligere optie is.

Ruien is essentieel

Daarnaast zorgt de rui er ook voor dat vliegen lastiger is dan normaal. Net als heel veel andere dieren wisselen vogels elk jaar van vacht. Bij vogels worden de oude veren als het ware uit de huid geduwd door de nieuwe, waardoor er geleidelijk een heel nieuw verenpak ontstaat.

Deze nieuwe veren zijn hard nodig, want vogelveren verslijten binnen het jaar. Een vogel met een versleten verenpak heeft moeite met vliegen en op temperatuur blijven en dus automatisch ook met eten zoeken. Omdat eten zoeken nu niet echt nodig is, is dit de beste tijd voor de rui. Vogeltjes die van veren wisselen kunnen er een beetje toegetakeld uitzien, zoals het exemplaar op de foto hieronder, maar dat heeft dus alles te maken met de verenvernieuwing.

Rui

Een pimpelmees in de rui.

Duur van de rui

Hoe lang de rui duurt is lastig te zeggen. Sommige vogels (eenden, ganzen) verliezen al hun veren in 1 keer en zijn er naar een paar weken vanaf, terwijl het bij andere soorten in fases gaat. Vogels die gefaseerd ruien doen dit omdat zij altijd wat veren nodig hebben om weg te kunnen vliegen. Over het algemeen is het proces bij kleinere vogels het snelst afgerond; zij doen er zo’n 5 weken over.

rui

Een gans in de rui

Conclusie:

Geen vogels in de tuin en hoort u ze ook niet? dat kan kloppen, want voor veel vogels is het momenteel niet noodzakelijk om tevoorschijn te komen. Het broedseizoen is afgelopen en er is genoeg eten te vinden in de omringende natuur dus tevoorschijn komen is niet essentieel. Bovendien zijn veel vogeltjes in de rui, waardoor vliegen lastiger is dan normaal.

(Bron: Vogelberscherming, RSPB)

Geef een reactie

Reactie

    Birgit8 says:

    Wat een onzin dit weer. Ik heb nog steeds elke dag vogels in mijn tuin. En het zijn er zelfs veel meer dan andere jaren.