Een hand met daarop een hele grote hagelsteen.

Hoe kunnen hagelstenen zo groot worden, zoals in Italië?

Zware zomerse buien komen elk jaar wel voor. Maar de hagelstenen die in juli 2023 in Italië naar beneden komen, zijn van bizarre grootte. In het noorden van Italië is zelfs een hagelsteen van 19 centimeter groot gevonden. Hoe kan het dat hagelstenen zo groot worden?

Zomerhagel

Dat heeft te maken met de zomer, dan kunnen buien veel groter groeien dan in de winter. De grootste hagelstenen ontstaan in de zomer. Wolken zijn dan kilometers hoog, waarin een opwaartse en neerwaartse luchtstroom zit. De onderkant van de wolk zit boven het vriespunt, maar de bovenkant van de wolk zit ver onder het vriespunt.

Botsende waterdruppels vormen hagelstenen

Hagelstenen ontwikkelen zich in het bovenste gedeelte van een wolk, waar het dus heel erg koud is. Waterdruppels bevriezen, botsen tegen elkaar aan en er ontstaat een klein hageltje. Dat hagelsteentje gaat vervolgens met de neerwaartse stroom naar beneden. Daar smelt het een beetje, om vervolgens weer mee naar boven gezogen te worden.

Door luchtstromen wordt de hagelsteen groter

Bovenin klonteren waterdruppels zich weer vast aan de hagelsteen en het proces herhaalt zich. Zo wordt de steen groter en groter, totdat hij te zwaar is en naar beneden valt. En dan kunnen ze soms wel 10 centimeter groot worden, dat is groter dan een tennisbal.

Wilfred Janssen van Weerplaza laat zien hoe het proces werkt, in onderstaande video.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Een andere soort hagel in de winter

Deze zomerse hagel wordt ook wel harde hagel of echte hagel genoemd. Maar er is ook een andere soort hagel, ook wel zachte hagel genoemd. Deze hagelstenen bevatten relatief veel lucht en zien er meer uit als witte, ondoorzichtige korreltjes. Deze zien we vooral in de winter. De hagelstenen zijn dan enkele millimeters groot.

Kleine hagelstenen, zoals die in de winter voorkomen.

Verzekering en/of vergoeding

Heeft u schade aan de auto of caravan gekregen door extreme hagelbuien en benieuwd hoe het zit met de verzekering of een vergoeding? Daarover heeft MAX vakantieman een artikel geschreven.

(Bron: Weerplaza, Nu.nl, NRC, KNMI. Foto’s: Shutterstock/jamestorm)

Geef een reactie