regenwormen

Hoe komen regenwormen in potplanten?

Er zou recent een nieuwe regenwormsoort zijn ontdekt in Nederland. Dit nieuws blijft niet onopgemerkt op onze redactie. Heel wat regenwormvragen passeren vervolgens de revue. Eén van die vragen is ‘Hoe komen wormen in potten terecht waar planten in staan?’ Wij bellen bodembioloog Ron de Goede van de Wageningen University & Research om hier antwoord op te krijgen.

Regenwormen: goed voor de grond

Regenwormen zijn nuttige diertjes. Met hun gegraaf zorgen zij ervoor dat er een gangenstelsel ontstaat in de grond, waardoor de grond luchtiger en vruchtbaarder wordt. Dat laatste komt vooral doordat zij ook grond eten, die zij na vetering weer uitpoepen. De uitwerpselen zijn uitermate rijk aan allerlei voedingsstoffen die goed zijn voor de bodem.

Cocons in de aarde

Regenwormen zijn –als het goed is- terug te vinden in de meeste soorten grond, maar ze zitten ook in plantenpotten die op tegels staan. Hoe ze daar in komen? Bodembioloog Ron de Goede schetst 3 scenario’s. “Het kan zijn dat er cocons van de regenworm in de aarde zitten van de plant. Deze kunnen er al in zitten voordat de plant gekocht wordt. Ook kunnen er cocons zitten in de aarde die je zelf bij de plant doet.”

Onder de tegels, in de pot

Naast deze mogelijkheden, kunnen er ook regenwormen in potplanten komen via de stoeptegels waar de planten op staan. “Onder de tegels maar ook onder de potten zelf zitten vaak wormen. Als een plantenpot gaten heeft aan de onderkant, kunnen wormen die onder de tegels leven via die weg de pot in kruipen.” Als de grond de regenwormen toch niet bevalt, zijn zij overigens even snel weer weg als dat zij gekomen zijn. “Wij doen veel onderzoek naar regenwormen en daarvoor houden we ook wormen in potten. Soms vinden zij de condities in de pot niet zo prettig en ontsnappen ze.”

Hoe voorkomt u een ontsnappingspoging?

Omdat meer wormen betere grond betekent, is het verstandig om ontsnappingen te voorkomen. Hoe u dat doet? U kunt bijvoorbeeld een aantal plantenblaadjes bovenop de aarde leggen, want regenwormen eten deze graag. Ook kunt u rekening houden met de aardesoort die u gebruikt in uw tuin of plantenpot. Zo kunt u turfvrije potgrond gebruiken. Hier zitten meer voedingsstoffen in voor de wormen én daarvoor hoeft er geen turf geoogst te worden uit kwetsbare natuurgebieden.

Met dank aan Ron de Goede.

Geef een reactie