regenwormen

Waarom komen regenwormen boven de grond (wanneer het regent)?

Misschien is het u weleens opgevallen, wanneer het veel regent, komen de regenwormen massaal boven de grond. En moet u op de stoep slalommen om er niet bovenop te stappen. Waarom doen zij dit?

Redenen waarom regenwormen boven de grond komen

Er zijn verschillende redenen waarom regenwormen boven de grond komen. Ten 1e doen ze dit om te paren, maar dan wel wanneer het buiten donker is. Daarnaast reageren ze op trillingen in de grond. Eén van de verklaringen daarvoor is dat trillingen ze aanzet om te vluchten. De mol is een natuurlijke vijand van de regenworm en om hieraan te ontkomen, willen ze boven de mol uitkomen wanneer zij het gevoel hebben dat die in aantocht is. Meeuwen maken daar bijvoorbeeld gebruik van, door op de grond te trappelen. Ze weten dat wormen hierdoor tevoorschijn zullen komen. Hetzelfde effect heeft het als u op de grond stampt.

Ook komen wormen weleens boven de grond op zoek naar plantaardig voedsel. Ze houden bijvoorbeeld van afgevallen blad en willen daar best wat meer voor doen. Al zullen ze dit voornamelijk in de nachtelijke uren ondernemen. In de ochtend ziet u weleens het bewijs hiervan, want dan kan er nog een deel van het blad rechtop in de grond staan. Bij het naar beneden trekken rolt het blad zich fraai op.

Bij regen

Een 4e reden waarom regenwormen boven de grond komen, is regen. Ook hier zijn weer verschillende verklaringen voor. Er wordt wel gedacht dat een fikse regenbui ook bepaalde trillingen in de bodem veroorzaken, waar ze voor op de vlucht gaan. Dat kan dan ook de 2e reden zijn waarom vogels regenwormen met trappelen naar boven lokken. Dat trappelen imiteert dan het effect op de bodem van een regenbui.

Daarnaast wordt gedacht dat regenwormen op die manier hun ondergelopen tunnels willen ontvluchten. Overigens is dit niet uit angst om te verdrinken, want zuurstof nemen ze op met hun huid en dus niet door te ademen. Omdat ze bij natte omstandigheden langer boven de grond kunnen blijven dan bij zonnige omstandigheden, lijken regenwormen ook niet veel haast te hebben weer snel in de bodem terug te kruipen als ze eenmaal boven zijn. Wat bijvoorbeeld wel het geval is wanneer u de tuin omspit en er dan per ongeluk 1 omhoog haalt. Legt u die vervolgens op de aarde, dan weet die meestal niet hoe snel hij zich weer onder moet graven.

Nuttig dier

Regenwormen zijn erg nuttige dieren. Ze zijn een belangrijke voedselbron voor veel andere dieren en kunnen de kwaliteit van de bodem sterk verbeteren. Door tunnels te graven en plantaardig materiaal te eten en te poepen, zorgen zij ervoor dat de bodem luchtiger en vruchtbaarder wordt. De uitwerpselen zijn uitermate rijk aan voedingsstoffen die goed zijn voor de bodem.

(Bron: Willem Wever, Nemo Kennislink, in de buurt, wikipedia, Dierenfun, Het Parool. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie