natuur vroeg in bloei

Hoe erg is het dat de natuur eerder in bloei staat?

Het is niet voor het eerst dat de Nederlandse winter warmer verloopt. Fijn voor iedereen die niet van kou, sneeuw en ijzel houdt, maar een gevolg van de hogere temperaturen is dat de natuur eerder in bloei staat. Een prachtig gezicht, maar hoe erg is het eigenlijk dat de krokussen en narcissen en andere planten nu al bloeien? En welke gevolgen heeft het nog meer?

Vroege start groeiseizoen

December 2019 is de boeken in gegaan als één van de warmste wintermaanden ooit. Ook januari van 2020 verloopt uiterst zacht. Voor de koukleumen onder ons, maar de hogere temperaturen zorgen dat de flora en fauna in Nederland behoorlijk van slag raakt. Het groeiseizoen begint normaal gesproken wanneer de gemiddelde temperatuur in een etmaal een aantal dagen achter elkaar boven de 5 graden is. Dit is onder andere het signaal dat het gras begint te groeien. Gezien de warme januari maand, staat het gras al in bloei.

Meer bloeiende planten

Een niet alleen het gras. Voorjaarsbloeiers als de krokus en narcis zijn al op verschillende plekken te bewonderen. Het sneeuwklokje was al in december te zien, terwijl de bloem normaal gesproken pas in januari bloeit. Volgens de telling van natuurorganisatie Floron samen met Tuintelling.nl zijn er tussen 25 december 2019 en 3 januari 2020 maar liefst 571 bloeiende planten geteld. Ter vergelijking: in 2018 waren dat er 537.

Kapotvriezen

Is het erg dat de bloei zo vroeg inzet. Volgens bioloog Arnold van Vliet van Wageningen Universiteit is het wel gevaarlijk voor de planten. Want mocht het nog gaan vriezen dan kunnen verse bloemen kapotvriezen. “En als er geen insecten zijn om de bloemen te bestuiven, is al dat gebloei verspilde moeite. De energie die de planten erin steken, kunnen ze in het voorjaar niet meer gebruiken voor groei en bloei”, aldus Van Vliet ten Quest.

Hooikoorts

De vroege bloei zorgt ook voor hooikoortspatiënten voor de nodige overlast. Voor hen zou het fijn zijn als de winter alsnog toeslaat. Door de hoge temperaturen zorgen pollen van met name de els en hazelaar momenteel voor allergische reacties. Vooral op droge dagen zijn er meer pollen en stuifmeel in de lucht wat kan leiden tot hooikoortsklachten. Kijk voor het laatste pollennieuws op de website Pollennieuws.nl.

Muggen, eikenprocessierupsen en teken

Een vroege lente heeft ook voor de fauna in Nederland grote gevolgen. Zo lijkt de steekmug niet met winterslaap te zijn gegaan en nog steeds actief te zijn. En is de eikenprocessierups eerder actief door het uitblijven van de winter. De eitjes van de rups zijn bestand tegen winterse temperaturen. De eitjes komen overigens niet eerder uit door een warme winter, maar een warm voorjaar. In het bos zijn ook de eerste teken al gesignaleerd en de wesp vliegt bij deze temperaturen gewoon rond. De hogere temperaturen zorgen ervoor dat sommige dieren als de muis en de egel eerder gewekt worden uit hun winterslaap en sommige komen helemaal niet aan hun winterslaap toe. Zij beginnen eerder met de voorplanting, wat weer meer dieren oplevert dan normaal.

(Bron: Quest/AD/RTL Nieuws/Pollennieuws)

Geef een reactie