Herfst vocht september 2023

Het weer: vocht in de lucht

Het is nog geen herfst, maar u ruikt de herfst al wel. Het is een wat gronderige geur, een vochtig mengsel waarin afbrekende plantenresten een steeds grotere rol gaan spelen.

Meteorologische herfst al begonnen, astronomische herfst nog niet

Overigens is voor meteorologen de weerkundige herfst al op de eerste van deze maand begonnen. De statistieken werken namelijk beter als je met hele maanden werkt. Zo simpel is het. De echte herfst, oftewel de astronomische, start dit jaar op 23 september. Dat is de dag waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat en waarna de lente begint op het zuidelijk halfrond.

Voor mijzelf is september meestal de maand waarin ik twee weken vakantie heb. Tijdens de hoogzomer werk ik veelal door en als iedereen op pad is geweest, ga ik ook nog eens ergens rondneuzen. De afgelopen jaren was het vaak Duitsland of Spanje. Halverwege september 2020 verbleef ik in de Duitse Taunus, waar het – net als toen in eigen land – bizar warm was, met dertigers op de thermometer. De Bilt haalde toen op 15 september maar liefst 31,4 graden, een recordlate tropische dag. Gilze-Rijen ging toen zelfs naar 35,1 graden. Het waren allemaal superlatieven na een ook al bijzonder hete augustusmaand.

De verwachtingen voor september 2023

Dit jaar verliep augustus een stuk bescheidener en tot half september lijken er ook geen thermische uitschieters op til te zijn. Het is gangbaar weer, met nu en dan een paar buien, maar ook dagen die onder invloed van hogedrukwerking rustig, droog en met zonneschijn verlopen. De maxima liggen veelal tussen 18 en 22 graden.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 36 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie