overwegend droog

Het weer: overwegend droog en tamelijk rustig

Het maken van weersverwachtingen heeft de afgelopen 10 jaar een flinke verandering ondergaan. Er is inmiddels een stortvloed aan informatie op het web verkrijgbaar, een hoeveelheid waar menig geïnteresseerde likkebaardend naar kijkt. Als je niet oplet verdrink je in de gegevens, maar als je weet waar je naar moet zoeken is het erg behulpzaam.

Zo heeft het ‘Europese Centrum voor Weersverwachtingen op de Middellange Termijn’, het ECMWF, een schitterende internetpagina, te bezoeken op ecmwf.int. Interessant zijn onder andere de ‘clusterkaarten’. Deze geven per verwachtingsdag, tot 14 dagen vooruit, aan in welke categorie de verwachting voor Europa kan worden ingedeeld. Let wel, ook dit blijft een verwachting. Er zijn 4 hoofdcategorieën waarin de atmosferische situatie in Europa wordt ingedeeld, de bekendste is de westcirculatie. Deze hebben we de 1e helft van deze maand meegemaakt, met de vele regen en het hoge waterpeil in de rivieren.

Overwegend droog

De komende paar dagen lijken een geblokkeerd hogedruksysteem boven de centrale en/of noordwestelijke delen van Europa op te leveren. Het betekent dat we overwegend droge en tamelijk rustige weersomstandigheden mogen verwachten. De windrichting wisselt en daarmee variëren ook de temperaturen. Bij een oostelijk windje is het relatief koud, maar aanlandige winden lijken de boventoon te gaan voeren en daarmee lopen de middagtemperaturen weer wat op, later gevolgd door enige neerslag vanaf zee. Ondertussen kijk ik graag naar een webcam in het Noorse plaatsje Finse. De livestream toont een stationnetje in serieus winterweer. Daar doorheen te stuiven met de trein… het lijkt me heerlijk!

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 4 2023. Foto: Shutterstock) 

Geef een antwoord