wintertijd sfeerverlichting

Het weer: wennen aan de wintertijd

In de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober 2020 is de wintertijd ingegaan. Dus is het nu in de ochtend een uur eerder licht en in de middag een uur eerder donker.

De zomertijd kent een lange geschiedenis van invoeren en afschaffen. De oliecrisis van 1973, die tot een golf van energiebesparende maatregelen leidde, was voor veel Europese landen aanleiding om opnieuw de zomertijd in te voeren. In ons land gebeurde dat in 1977. In de Europese Unie gaat de zomertijd in op de laatste zondag van maart en moet de klok een uur vooruitgezet worden. De wintertijd gaat in op de laatste zondag van oktober en dan moet de klok weer een uur achteruitgezet worden.

Veel mensen moeten eerst weer wennen aan de wisseling in tijd. De afgelopen jaren is er dan ook meer en meer discussie ontstaan over het nut en het onnut van de zomertijd of de wintertijd. Ikzelf ervaar de zomertijd als prettig. Het is in de avond langer licht en je kunt langer buiten zijn. Als het weer het toelaat, mag ik graag lang buiten zitten. Aan de andere kant heeft de wintertijd ook zo zijn charmes. Zo zien we om ons heen dat de feest- en sfeerverlichting in de dorpen en steden alweer wordt geplaatst. Ik vind dit ook uitstraling hebben.

In deze tijd van het jaar hebben we vaak perioden met minder fraai weer en dus zijn we ook veel binnen. En vanaf de eerste week van de wintertijd gaan we alweer vrij snel richting de kortste dag op 21 of 22 december. Wat mij betreft blijven de zomer- en wintertijd.

Lees ook: slaapritme van slag door het verzetten van de klok? Zo went u sneller aan de wintertijd.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 44 2020

Geef een reactie