december

Het weer: welke kant gaat december op?

De 1e dagen van december zitten erop, maar nu… gaan we richting een stabiele periode met hulp van een hogedrukgebied of blijft het zoals het is?

Ik verwacht geen ander beeld dan de 1e december dagen. Dat wil zeggen: het wisselende karakter zal blijven met geregeld de komst van koudere lucht en dan weer zachter. In deze tijd van het jaar zorgt koudere lucht al snel voor de kans op gladheid met wat vorst in de nachten, maar ook voor de kans op winterse buien met sneeuw en hagel.

Verschillende weertypen in december

We hebben begin december al het één en ander meegemaakt. De verschillen in weertype en temperatuur kunnen in deze tijd van het jaar in ons land regionaal ook groot zijn. Bij wind vanuit het noorden en noordoosten tot het zuidwesten hebben de kustgebieden invloed van de temperatuur van het zeewater. Maandagochtend 29 november 2021 was daar een prima voorbeeld van. In het oosten en zuidoosten van ons land lagen de temperaturen om 7 uur in de ochtend rond het vriespunt, terwijl de kustgebieden rond 7 en 8 graden uitkwamen. Er was sprake van een noordwestenwind. Bij de westkust lagen de zeewatertemperaturen rond 10 en 11 graden. Dat waren ook de temperaturen van verderop de Noordzee.

Warm zeewater

Als de wind dan vanaf de zee komt, zal de aangevoerde koude lucht opwarmen, met als gevolg hogere temperaturen in de kustgebieden. De buien kunnen onder invloed van het ‘warme’ zeewater ook sterk activeren. Een koude bovenlucht helpt dan mee om het winterse karakter te stimuleren. Kans op natte sneeuw en hagel, onweer kan erbij horen en een ruig weertype tot storm(achtig). Het past bij de tijd van het jaar.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 50 2021

Geef een reactie