Winter voorspelling Piet Paulusma

Het weer: wintervoorspelling ‘het wordt ’n stevige winter met sneeuw, ijs en meer…’

Elk jaar kom ik met een wintervoorspelling. Zo ook dit jaar op 1 december, omdat dan de meteorologische winter begint. Mijn voorspelling stel ik gedurende de wintermaanden niet meer bij. Ik ga ervan uit dat het meer winter wordt dan de afgelopen winter. Ik voorspel een stevige winter. Er komt sneeuw, er komt ijs, maar het karakter kan weleens sterk wisselend zijn en dan komt er meer voorbij dan alleen winterweer.

Sneeuw en ijs

Deze winter zal ervoor zorgen dat wij vaker te maken krijgen met sneeuw dan de afgelopen jaren en dat kan regionaal ook een flink pak sneeuw zijn. In ieder geval ga ik ervan uit dat heel ons land vaker dan 1 keer wit zal worden. De periode of de perioden met vorst zorgen voor ijs en we komen in deze voorspelling minstens één periode voor langer dan een week op schaatsen, op ijsbanen of op natuurijs, met regionale verschillen.

En meer

Er is meer deze winter. Zo zijn 1 of 2 winterstormen mogelijk met of zonder sneeuw. Een wat kwakkelend weertype en anti-winterweer
komt voorbij met hoge temperaturen. Stabiel weer met of zonder kou lijkt in de minderheid te zijn.

Overlast

Het wordt een winter met veel overlast door vooral winterweer en kwakkelende perioden (gladheid, sneeuw en ijzel), maar ook door niet-winterweer. Gemiddeld wordt de winter te koud tot normaal. Het wordt omgerekend een te natte winter, te veel neerslag in welke vorm dan ook. Het af en toe ruige karakter is ook opvallend en kan overlast veroorzaken. In december kan de winter al eens (vaker) opspelen. Ook de maanden januari en februari zullen in meer of mindere mate voor winterweer zorgen. Ik ga nu niet zo ver om een duidelijke verdeling tussen deze maanden aan te geven. Samengevat: het wordt een stevige winter met sneeuw, ijs en meer.

Zonder computer

Veel mensen vragen mij hoe ik tot een wintervoorspelling kom. Traditioneel maak ik sinds ik weerman ben bij Omrop Fryslân elk jaar een wintervoorspelling. Ik gebruik geen computerprognoses. Ik kijk minstens een jaar terug naar het stromingspatroon van het weer in ons land en vooral ook in Europa. Ik kijk met name naar de ontwikkelingen in de zomer en herfst en de voorgaande winter. Mijn ervaring speelt een belangrijke rol en ook wel enigszins mijn gevoel: ‘wat wordt het?’

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 49 2021

Geef een reactie