waterkoud

Het weer: waterkoud…

Zo’n 12 jaar geleden bereidden mijn vriend en ik onze wintertrip naar Noorwegen en Zweden voor. We zouden halverwege februari vertrekken, met de trein, en in de 1e week van maart terugkeren. Vaak is dat het koudste deel van het jaar voor Scandinavië.

De voorpret was geweldig. We kochten sneeuwschoenen, thermo-ondergoed, dikke jassen, fleecetruien, wanten, crampons voor onder de schoenen en verkneukelden ons op 3 weken bittere kou. Maar het kan verkeren. Tijdens onze hele reis was de laagste temperatuur min 1 graad. Ook rond de poolcirkel achtervolgde ons een golf aan warmte… Daar sta je met je investering en je hoop. Gelukkig lag er wel sneeuw en waaide het op de Lofoten zo hard, dat we tóch al onze kleding aankonden.

Wind uit de zuidelijke hoek, maar toch waterkoud

Ik zou die reis graag overdoen, maar dan met de juiste temperaturen. Oftewel, ik hou van de winter. Vooral als de winter naar ons komt, waarbij het Nederlandse landschap een heel andere glans krijgt. Zoals vorige week al besproken, lijkt de winter als geheel vooral (weer) zacht te verlopen. Toch hebben we al wat winterse omstandigheden gehad. Dit huidige ‘wintertje’ is een uitloper van de grote winter noord van ons. In Scandinavië is het al weken koud tot zeer koud, met heel veel sneeuw. Ik kijk er verlekkerd naar, maar moet het de komende dagen doen met 3 tot 5 graden en tijdens een enkele heldere nacht nog vorst. De wind zit in de zuidelijke hoek en probeert mildere lucht naar ons te duwen. Met daarbij neerslag. Waterkoud!

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 49 2023. Foto: ANP) 

Geef een reactie