zomerweer

Het weer: wat een timing van het zomerweer!

Voor de vakantieganger die in Nederland blijft is het fijn wanneer het zomerweer zich precies tijdens de schoolvakanties van zijn zonnige kant laat zien. De officiële hittegolf, die in de week van maandag 15 augustus 2022 werd beëindigd, kwam misschien dan ook op het juiste moment.

Zelf ben ik geen liefhebber van langdurige zomerwarmte. Op een gegeven moment gaat de warmte dan ‘in de stenen zitten’ (en in mijn lijf). In mijn appartement werd het tijdens de hittegolf, ondanks dat alle gordijnen dicht waren, 27 graden. Dus spoedde ik mij naar de berging waar het nog steeds lekker koel was. Aanlenglimonade en hapje mee; wie deed mij wat! Meteorologisch gezien is een zeer warme periode of hittegolf wel interessant. Vooral ook om vooraf aan te kondigen in de media. Maar als ik niet beroepsmatig met het weer bezig ben, vind ik enkele ‘losse’ tropische dagen genoeg.

Over de hittepiek heen

Buitenactiviteiten en lichamelijke inspanningen, zoals een rit op mijn e-bike, doe ik als avondmens dan het liefst als de zomerzon heel laag staat of bijna achter de horizon verdwijnt. Het ziet ernaar uit dat ‘30-ers’ in de laatste week van deze maand uitblijven. De zomer lijkt over zijn hittepiek heen. Maar koel wordt het waarschijnlijk nog niet. Het kan nog aardig opwarmen tot minstens 25 graden, met veel zonneschijn. Meerdere berekeningen komen – hoe kan het ook anders in deze zomer – met hoge luchtdruk in de buurt. Dit betekent wel weer dat er nauwelijks neerslag kan worden verwacht, zodat de extreme droogte aanhoudt.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 35 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie