sneeuwkriebels

Weerbericht: sneeuwkriebels

Weerbericht 16 tot en met 22 november 2019

De herfst is nog in volle gang, maar in november kunnen winterse perikelen de kop opsteken in de vorm van nachtelijke vorst en soms al de eerste sneeuwbuien. Ik ben een liefhebber van een centimetersdikke laag verse sneeuw waarin nog geen mens of dier gelopen heeft. Een sneeuwdek dat zo lekker kraakt als je eroverheen loopt. Vanaf november gaat het bij mij al geleidelijk kriebelen. De keerzijde van de medaille is natuurlijk het gladheidsgevaar. Maar de kans op die eerste sneeuwlaag is voorlopig erg klein. En sowieso geldt dat sneeuw in november, maar ook gedurende de komende wintermaanden, niet vanzelfsprekend is. In het opgewarmde klimaat is sneeuw die bovendien (goed) blijft liggen bijzonder te noemen.

We hebben wel al wat nachtelijke herfstkou gehad met minimumtemperaturen rond het vriespunt. Met rond het vriespunt bedoelen wij officieel min 2 tot plus 2 graden. Overigens is dit heel normaal in deze tijd van het jaar. Het normale aantal dagen met minimumtemperaturen lager dan 0 graden, de zogeheten vorstdagen, bedraagt deze maand in het midden van het land 5. In december is dat langjarige gemiddelde een stuk hoger: 13 vorstdagen.

Het kan de komende dag zo zijn dat er koude nachten voorkomen, maar over het algemeen is het ‘in de donkere uren’ boven de 0 graden, vanwege wolkenvelden. Af en toe kan er een fraaie herfstdag met flink wat zonneschijn bij zitten, bij tijden weet ook een regenstoring tot onze omgeving door te dringen. Al bij al is een wisselvallig herfstweerbeeld het meest waarschijnlijk met maximumtemperaturen tussen 6 en 10 graden. Als sneeuwliefhebber zal ik dus geduld moeten hebben…

Bron: MAX Magazine nr. 46 2019

Geef een reactie