Storm Piet

Het weer: storm ‘Piet’ is voorlopig niet aan de beurt

Het KNMI geeft sinds 2019 samen met Groot-Brittannië en Ierland elk jaar een lijst uit met namen voor stormen. Het is een lijst op volgorde van het alfabet. Storm ‘Piet’ is voorlopig niet aan de beurt.

Storm Piet en Corrie

Maandag 31 januari 2022 kwam storm Corrie. Mijn naam Piet stond in de 1e lijst van 2019-2020. Corrie staat dus als 3e storm genoteerd en Piet als 16e. Het zal duidelijk zijn dat Piet te ver in het alfabet zit om snel aan de beurt te zijn. Ik vond het leuk om de naam Corrie tegen te komen. Corrie van Dijk was de 1e vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI.

Stormnamen populairder

Het KINMI heeft meer namen opgegeven, zoals Herman. Vernoemd naar Herman Bijvoet, die hoofddirecteur was tijdens de Watersnoodramp van 1953. Wat ik ook leuk vind is de naam Tineke. Tineke Dijkshorn was de vrouwelijke winnaar van de Elfstedentocht in 1986. Ik ga niet alle namen langs die het KNMI heeft opgegeven, maar deze namen geven de storm zonder meer extra aandacht. Ik merk zelf ook dat de mensen om me heen en de media deze stormen met naam nu eerder oppakken dan voorheen. Er wordt meer aandacht aan besteed met hulp van de weeralarmen.

De volgende storm heeft de naam Dudley. Eunice en Franklin volgen daarop en zijn ook door het KNMI ingebracht. De volledige lijst voor dit stormseizoen 2021-2022 is te vinden op de site van het KNMI. De letters Q, U, X, Y en Z ontbreken in de lijst vanwege internationale afspraken.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 7 2022

Geef een reactie