De schaatsen mogen in het vet

Het weer: schaatsen terug in het vet

Terugkijkend op februari kunnen we concluderen dat het een extreem warme maand was met extreem veel regen. Het is net geen recordwarme maand geworden. Februari was wel recordnat sinds de start van de waarnemingen in 1901. Op meerdere KNMI-stations viel meer dan 200 millimeter, terwijl gemiddeld 55 tot 65 millimeter normaal is.

Opvallend was het storm(achtige) weer. Het carnaval heeft veel last gehad van wind en regen. Het aantal afgelastingen van de optochten daardoor was ook recordhoog. Ik was traditioneel even in Eindhoven en ook daar werd de optocht op zaterdag afgelast. Als ik de afgelopen wintermaanden december, januari en februari bij elkaar optel, is het ook een ’warme’ winter geworden met in De Bilt net geen warmterecord.Er is overlast geweest door spaarzame winterse weersomstandigheden – zoals vorige week – en er is veel overlast geweest door de niet-winterse omstandigheden, denk aan storm en mist. De mist en zeer dichte mist tijdens de jaarwisseling was het meest opvallend.

Mijn wintervoorspelling heeft het niet gehaald als het gaat om het schaatsen en het normale of te koude karakter. Verder stond in mijn voorspelling stormachtig weer centraal met overlast door winterse en niet-winterse omstandigheden. Het is voor het eerst in jaren dat op het gebied van schaatsen de voorspelling niet is uitgekomen. In geheel Europa was het slecht als het om de winter gaat. Toch doet deze winter niet af aan mijn mening dat wij nu binnen 5 of 6 jaar een Elfstedentocht krijgen.

Bron: MAX Magazine nr. 10 2020

Geef een reactie