storm

Het weer: geen winter, dan storm!

Als het geen winter wil worden in de winter komt er vaak een periode met storm(achtig) en nat weer voor in de plaats. Kortom dan zijn het de depressies die het weerbeeld gaan bepalen.

Stormdepressies

In de week van 14 februari 2022 is de inval van het ruige weer begonnen. De stormdepressies vlogen ons letterlijk en figuurlijk om de oren. Dan zijn het voor mij ook extra drukke tijden, met vaak meer live radio en interviews en werkzaamheden voor online. Net als elke dag zullen door mij de weerkaarten en de uitkomsten van mijn datasysteem in de gaten worden gehouden. Maar het komt er in dat soort situaties extra op aan. Een kleine verschuiving van een stormdepressie of het stormveld kan grote gevolgen hebben voor het weer aan de grond. Vooral 24 uur en 12 uur van tevoren is de exacte uitkomst niet altijd even goed in te schatten. Het wordt dan letterlijk er boven op zitten. In de meteorologie noemen we dat nowcasting.

Storm met zware windstoten

Een goede en betrouwbare weersverwachting staat bij mij altijd bovenaan. Zeker bij gevaarlijk weer zoals storm met zware windstoten en soms veel water op de kust met overlast voor met name alle verkeer. De periode van storm(achtig) weer was vorige week flink heftig. Ook het afgelopen weekend was het nog ruig en nat. De gemiddelde windsterktes gingen in de kustgebieden en in het Waddengebied terug naar kracht 7, een harde wind. Ook dan kunnen tijdens buien met gemak windstoten in kracht 8 en 9 voorkomen. Deze week is het weerbeeld wat rustiger geworden met invloed van hogedruk.

Stormbuien

In de meteorologie zijn de benoemingen van het weer duidelijk omschreven zoals buien en de windstoten in kilometers per uur of in knopen. In navolging van de Duitse Weerdienst heb ik jaren geleden de termen stormbuien of bijvoorbeeld zware stormbuien en orkaanbuien in mijn weersverwachtingen opgenomen. Met deze aanduidingen vind ik dat naar de buitenwereld toe direct duidelijk is wat voor soort buien het zijn. We kunnen ook zeggen buien met windstoten en zware windstoten tot 90 of 100 km/u of meer. Stormbuien komen overeen met windstoten in kracht 9. Zware stormbuien komen overeen met windstoten in kracht 10. Orkaanbuien komen overeen met windstoten in orkaan kracht 12. De schaal van Beaufort is verwerkt in de termen van de buien en daarmee is het naar mijn mening direct duidelijk wat voor soort buien met windstoten het zijn.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 9 2022. Foto: ANP)

Geef een reactie