Het weer

Het weer: overvolle sloten

Met Piets Weerbericht bij MAX (elke werkdag rond 17.55 uur op NPO 1) heb ik de afgelopen tijd vaak voor het thema ‘weersomstandigheden’ gekozen. Dus heb ik ín het weer gestaan of in de gevolgen van het weer; storm, regen, harde wind, hoge temperaturen en veel regen met hoge waterstanden in sloten en vaarten. En zo gaat het deze winter flink tekeer. Ook in de resterende dagen van deze maand zijn wij er nog niet. Er kan nog van alles voorbijkomen.

Tot nog toe heeft februari voor een flinke storm gezorgd en over het algemeen een harde wind of vaak stormachtig weer. En er zijn nieuwe warmterecords gevestigd. Hiervoor moeten we naar het weekend van 16 februari 2020. Na een nacht met op veel plaatsen al een nieuw warmterecord, was het op zondag 16 februari helemaal raak. In De Bilt werd het oude record uit 2019 (13,3 graden) verpulverd. Met 16,7 graden steeg De Bilt er ver bovenuit. Het warmste weerstation was Arcen in Limburg met 18,3 graden. Diezelfde zondag werd ook op de meeste weerstations een nieuw record gevestigd wat betreft de hoeveelheden regen in 24 uur. In Leeuwarden werd 32,1 mm afgetapt. Dit is voor de maand februari heel veel en niet voor niets een nieuw record.

Ik ben op maandag 17 februari voor de tv-opnamen dan ook in de omgeving van Herbaijum in het weiland gaan staan bij sloten die vrijwel overstroomden. De andere locaties waren vaak in de wind, onder andere in Dokkum bij het keerpunt van de Elfstedentocht. Over Elfstedentochten gesproken, ik heb op vrijdag 14 februari het weer opgenomen met de groepen 5 en 6 van de Koningin Wilhelminaschool uit Leeuwarden. Deze kinderen hadden de Elfstedentocht geschaatst in de Elfstedenschaatshal van Leeuwarden.

Bron: MAX Magazine nr. 9 2020

Geef een reactie