Elfstedenkoorts

Het weer: Piet Paulusma blikt terug op Elfstedenkoorts

Wat gebeurde er veel in het 1e weekend van februari en de dagen erna… van sneeuwstormachtige toestanden tot een heuse Elfstedenkoorts.

De kou-inval vond ik markant. Het grensgebied van de koude en de zachte lucht kwam boven ons land te liggen, met grote temperatuurverschillen over een kleine afstand. De regen en sneeuw, met soms ijzel, kwamen vanuit het zuiden en de koude lucht vanuit het noordoosten. Op vrijdagmiddag 5 februari 2021 was ik te gast bij ‘Tijd voor MAX’ om te praten over het winterweer, de sneeuw en de vorst. Dus kwam ook automatisch de Elfstedentocht aan de orde. Ik blijf nog altijd van mening dat er met inbegrip van deze winter er binnen 5 jaar voldoende ijs zal liggen voor een Elfstedentocht.

Elfstedenkoorts greep om zich heen

Met de winterperiode die met de sneeuw is gekomen ben ik dan ook blij. Veel mensen hebben tegen mij gezegd dat als gevolg van de opwarming een echte winterperiode niet meer zou kunnen voorkomen en ook de Elfstedentocht zou voorgoed verleden tijd zijn. Maar het bewijs is er. Het kan nog. Opvallend was de snelheid waarmee de Elfstedenkoorts vanaf het weekend van 6 en 7 februari om zich heen greep. Ik ben zondagavond 7 februari vanuit Harlingen live in ‘Op 1’ geweest. Ik heb daar gezegd dat ik met mijn weersverwachting tot en met zondag 14 februari zou gaan. Daarna was het voor mij te onzeker.

-20ers vlogen ons om de oren

Hierna kwamen de andere lange termijn-verwachtingen voorbij met Siberische kou, de Russische beer, de pluim en de ijsgroei-berekeningen. Er zou in 5 dagen tijd 15 centimeter in de sloten liggen. De -20ers vlogen ons om de oren. En ik stond in Harlingen aan de route en daar lag toen nog geen centimeter ijs. De Elfstedentocht was bij wijze van spreken al uitgeschreven, terwijl er nog geen ijs lag. En 15 centimeter ijsdikte in 5 dagen tijd heb ik nog nooit op de Elfstedenroute meegemaakt. Volgende week meer over ijs en de Elfstedenkoorts.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 8 2021

Geef een antwoord