winter

Het weer: de echte winter krijgen we nog

Hoe nu met deze winter? Het is alweer halverwege januari en dus halverwege de meteorologische winter. Een winter die in december al eens opspeelde met gladheid, ijzel, een flink koude kerst en de 1e marathon op natuurijs.

Koning Winter

Hiervoor waren 2 ijsdagen nodig en 2 nachten met matige vorst. En een baan in Noordlaren die geschikt is voor een snelle ijsgroei. De jaarwisseling was daarentegen recordwarm. En de 1e dagen van januari waren ook duidelijk te warm. De vraag hoe het verder gaat met deze winter in de resterende 1,5 wintermaanden januari en februari is op zijn plaats. Volgens mij gaat Koning Winter nog komen.

Januari of februari?

Het echte winterweer met volop vorst en sneeuwkansen kan wel eens twijfelend tot stand komen onder de regie van lagedrukgebieden. Maar als de winter dan ook eenmaal zijn weg naar ons heeft gevonden, is het ook raak. Ik ga ervan uit dat zich de komende weken een winterweerperiode gaat aftekenen in deze maand januari. Als het in januari niet lukt met de winter, blijft februari nog altijd over als volle wintermaand.

Winterperiode februari 2021

De winterperiode in februari van het afgelopen jaar is hiervan een voorbeeld. Het was een periode die ons massaal op de schaatsen bracht en het ouderwetse wintergevoel terugbracht in de corona-maatschappij. Sneeuw en ijs! Voor de talrijke toertochten kwamen we slechts een paar dagen te kort. We moeten beseffen dat we in 2021 maar 1 week winterweer te kort kwamen voor een Elfstedentocht. In de winter 2011-2012 kwamen we slechts 3 dagen te kort voor de tocht der tochten. Ik ben van mening: het wordt nog winter deze winter!

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 3 2022

Geef een antwoord