warmterecord

Het weer: warmterecord in juni?

Gaat juni voor een nieuw warmterecord? Als ik naar de 1e 7 dagen van juni 2021 kijk, is in De Bilt de gemiddelde temperatuur op 18,4 graden uitgekomen. Als ik daar het warmterecord van juni 2019 tegenover zet, waren de 1e 7 junidagen van dit jaar al warmer dan de gehele gemiddelde maandtemperatuur van 18,1 graden in de recordwarme juni van 2019.

In 2019 werden in juni 4 tropische dagen genoteerd. Maar tropische dagen zijn niet nodig om juni dit jaar af te sluiten als recordwarm. Als de maximumtemperaturen (ruim) boven de 20 graden blijven uitkomen en de nachten niet echt koud uitpakken, kan het dit jaar zomaar een recordwarme junimaand worden.

Juni minder betrouwbare zomermaand

We zijn nog maar over de helft van de maand, dus er kan nog van alles gebeuren. Mijn ervaring is dat juni in de 2e helft en dan met name in de laatste 10 dagen nog wel voor een inzinking kan zorgen. Wat dat betreft vind ik juni één van de minder betrouwbare zomermaanden als het gaat om het vasthouden van een stabiele weerperiode. We hebben van vrijdag 4 juni op zaterdag 5 juni kunnen meemaken dat een storing het gehele weerbeeld op z’n kop kan zetten. We hebben zware buien moeten incasseren met soms zwaar onweer en vooral ook wateroverlast. Dit kan zo herhaald worden en zeker als de oceaan minder op heeft met het Azoren- hogedrukgebied. Dit hogedrukgebied heeft na 5 juni hoofdzakelijk voor warm en stabiel zomerweer gezorgd. Het wordt de komende tijd nog spannend en zeker ook als het gaat om wel of geen warmterecord in juni 2021. Het komt dus op de laatste 10 dagen aan.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 25 2021

Geef een reactie