opwarming

Het weer: opwarming extremer, weer nog extremer

De klimaatwerkgroep van de Verenigde Naties (IPCC) kwam augustus 2021 met een nieuw alarmerend rapport over de opwarming van de aarde en de gevolgen ervan. Ik vertaal dit rapport als: ‘opwarming extremer, weer nog extremer’.

Tempo extreem hoog

Deze werkgroep komt tot een aantal conclusies. Zo is de mens de veroorzaker van de extreem snelle verandering van het klimaat. Het tempo van de opwarming is extreem hoog in ten minste de laatste 2.000 jaar. De verwachting van de werkgroep is dat sommige veranderingen in het klimaat in de komende eeuwen niet te stoppen zijn. Met name de veranderingen in de oceanen (opwarming en stromingspatronen), het smelten van de ijskappen en de stijging van de zeespiegel.

Een voorbeeld in cijfers is de stijging van de zeespiegel. Tussen 1901 en 2018 is de zeespiegel 20 centimeter gestegen. Tussen 2006 en 2018 ging de stijging 3 keer zo snel als tussen 1901 en 1971. Als de stijging van de temperatuur doorzet, neemt het aantal hittegolven toe, met tijdens deze hittegolven ook meer extreem hoge temperaturen. De extreme neerslaghoeveelheden nemen verder toe, maar ook de extreme droogte neemt toe.

Opwarming vraagt aanpassingen

Alleen dit jaar 2021 is het wereldwijd al extreem weer als het gaat om zware buien, overstromingen, bosbranden en hitte. In juli dit jaar werd op de Argentijnse onderzoekbasis Antarctica een nieuw warmterecord gemeten van 18,3 graden. Voor ons land betekent een doorzettende opwarming ook veel. Wij moeten met onze wegen- en huizenbouw rekening houden met grote weersextremen, zoals veel regen, droogte, maar ook zware stormen en mogelijk (regionale) overstromingen. Het groeiseizoen wordt langer door een warmer wordend klimaat. Maar het groeiseizoen zal ook flinke hindernissen kennen zoals droogte en zeer natte perioden.

In het algemeen zullen de buien een extremer karakter krijgen. Extremer dan nu. Onze afwateringsystemen moeten worden aangepast om overlast te voorkomen. Er zullen meer buffers nodig zijn voor de opvang van veel regen en buffers van regenwater tijdens extreem droge perioden. Het wordt gemiddeld nog warmer, ook ‘s winters. Maar bij de extremen door warmte hoort ook de kans op een koude winter en een Elfstedentocht!

Natuurlijke opwarming

Naar mijn mening is de opwarming niet alleen een kwestie van de mens, er is ook sprake van natuurlijke opwarming. De opwarming wordt versterkt door ons, de mens als bewoner van de aarde. Het probleem van de opwarming lossen wij niet in een halve eeuw op. En ook niet alleen in ons land of Europa. Het probleem moet wereldwijd aangepakt worden en de aarde zelf zal ook aan het werk gaan. Verder moet de toekomst uitwijzen of onze berekeningen kloppen. Maar dat het snel en verontrustend opwarmt is duidelijk.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 32 en 33 2021

Geef een reactie