Herfst

Het weer: en dan is het alweer bijna herfst…

September is de maand waarin de herfst 2 keer begint. De 1e september begint de herfst voor de meteorologie en de herfst volgens onze kalender begint op woensdag 22 september 2021. Dat is volgende week al!

De tijd vliegt

Gevoelsmatig vind ik de tijd dan ook snel gaan. September is een maand die van alles in zich kan hebben; van warmte en stabiel nazomerweer tot koud en guur herfstweer. Tot nu toe heeft september het niet slecht gedaan. Het nazomer weer van vorige week staat nog vers in het geheugen. De zon, de warmte en een aantal avonden om lang buiten te zitten. Daar heb ik van genoten.

Warmtegolf in het zuiden

Het zuiden heeft een warmtegolf kunnen bijschrijven van 6 dagen met temperaturen van 25 graden en hoger. Deze week gaan we de laatste 15 dagen van september in. En het weer? De 2e helft van deze maand kan weleens gemiddeld minder stabiel verlopen met vaker en meer buien dan in de afgelopen 1e helft.

Warme september, koude winter

Het weer van september wordt vaak in verband gebracht met het weer voor de komende winter. Zo zegt de volksweerkunde dat een warme september de voorbode is voor een koude winter. De kans op een koude winter wordt nog versterkt als de andere herfstmaanden oktober en november ook warm uitpakken.

Moeilijker te vergelijken

Die statistische vergelijkingen gaan naar mijn mening niet op. Nu al helemaal niet meer, omdat de opwarming van de aarde dit ontregelt. Het weer van het verleden kan daardoor moeilijk worden vergeleken met dat van nu. Ikzelf kon elk jaar met een wintervoorspelling op 30 november of 1 december. Alvast een klein en voorlopig voorschot op mijn wintervoorspelling: het kan weleens een stevige winter worden…

Geef een reactie