herfstweer

Het weer: mooi stabiel herfstweer

Deze week lopen de meteorologie en de kalender weer samen hand in hand. Woensdag 22 september 2021 is het de 1e dag van de astronomische herfst, de herfst volgens onze kalender.

Stabiel herfstweer

Ik heb tot nu toe niet het gevoel dat de herfst al volop los is, maar bij mij in de tuin is dat anders. Ik moet nu al een aantal weken in de weer met de gevallen bladeren en de beukennootjes van de rode beuk die in mijn tuin staat. Deze beuk zorgt voor heel veel ‘afval’ op de grond. Een deel van deze bladeren en nootjes gaan de groene container in en een ander deel blijft in de tuin rondom wat struikjes.

Monumentale beuk

De meeste bladeren zitten nog aan deze jarenoude monumentale beuk. De boom is volgens overlevering tegelijkertijd geplant met de bouw van het pand waar ik woon en werk. Dat was 1858. Het is een beuk die ik altijd vol bewondering volg. Dit jaar vind ik het al vroeg herfst als het gaat om de al gevallen bladeren en beukennootjes. Terwijl het echte herfstweer nog moet komen. Onder echt herfstweer versta ik een guur weertype met buien, regen en een harde tot stormachtige wind.

Herfstvoorspelling

Ik maak nooit een echt uitgebreide voorspelling voor de herfst en het voorjaar. Toch kom ik nu met een uitgebreidere herfstweervoorspelling. Ik verwacht vanaf nu een herfst met minstens een lange, stabiele periode met prima herfstweer, mogelijk nazomers. Het ruige weer met minstens 1 of 2 echte herfststormen komt vroeger, maar vooral vanaf later in oktober en daarna aan de orde. De traditionele rustige en mistdagen van november zullen dit jaar niet ontbreken. De 1e winterse buien, de 1e gladheid en ook 1e vorst komen nog vóór begin december.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 39 2021

Geef een antwoord