Tzum, Friesland

Het weer: mijn favoriete weer

Er wordt mij vaak gevraagd welk seizoen het best bij mij past en naar mijn favoriete weer. Voor mij geldt dat elk seizoen zijn charmes heeft.

Opgroeien in Tzum

Ik ben opgegroeid op het vlakke land in het dorp Tzum. Ik heb er tot en met de basisschooltijd gewoond en ook nog een deel van mijn middelbareschooltijd. In Tzum werd het gezin Paulusma geconfronteerd met alle weersomstandigheden. Van warmte en hitte tot en met kou, ijs en sneeuw in de winters. Het voorjaar stond bij ons in het teken van buiten zijn en de sporten, zoals het kaatsen en het voetballen. De zomer was voor de gezinsvakantie en het veel buiten zijn. De herfst bracht de stormen en regen. De winter was voor het schaatsen en de sneeuw. De slootjes en ondergelopen land waren als eerste favoriet bij het schaatsen op natuurijs.

Belangstelling voor het weer

Ik had als kind geen overdreven belangstelling voor het weer. Onweer had bij mij samen met storm- en winterweer de meeste belangstelling. Maar dat was bij de meeste kinderen zo. Ik heb pas in 1977 en 1978 belangstelling voor het weer gekregen als hobby. Vanaf dat moment kreeg ik voor ál het weer interesse. De charmes van het voorjaar als de natuur uit de winterslaap komt, de bladeren aan de bomen komen en de eerste warme dagen. De zomer met warmte, zon en lang buiten kunnen zijn. De herfst met zijn nazomerweer, de regen, de harde wind of een storm. En de winter met sneeuw en ijs.

Mijn favoriete weer

En mijn favoriete weer? De warmte in de zomer en het lang buiten kunnen zitten. Het kan mij niet warm genoeg zijn. De afgelopen zomer bracht mij een tekort. Ook favoriet is de winter met ijs en sneeuw. De winter moet nog komen en kan dus veel goed maken. Het nadeel of voordeel van de gevolgen van de opwarming is dat deze verstorend werken op mijn aangegeven algemene seizoensweerbeeld van voorjaar, zomer, herfst en winter.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 37 2021

Geef een antwoord