nazomer

Het weer: kans op een lange nazomer

Met een luchtdrukverdeling zoals die van vorige en deze week denk ik: als het nu winter was geweest… Met een hogedrukgebied boven Scandinavië tot over de Britse eilanden en lagedruk boven de Oostzee betekent dit in de winter namelijk volop winterkou.

Met de aanvoer van arctische kou vanuit het noordwesten van Rusland samen met een lagedrukgebied (depressie) boven de Oostzee worden dan de sneeuwkansen ook groot. In de winter zouden de schaatsen uit het vet kunnen en zouden wij kans maken op een flink pak sneeuw.

Depressie boven het vasteland van Europa

Nu eind augustus en begin september pakt eenzelfde luchtdrukverdeling anders uit. Deze week zal het hogedrukgebied mogelijk wat anders komen te liggen, maar blijft het noordelijk en westelijk van ons. Aan de andere kant blijven de depressies in de buurt liggen boven het vasteland van Europa. Het hangt er dan ook maar net vanaf hoeveel invloed het hogedrukgebied op het weer bij ons weet te houden.

Aanzet tot een nazomer

Het gaat deze zomer niet van harte met de stabiliteit en de hogedrukgebieden. Als er kansen zijn voor een lange periode met stabiel weer onder invloed van een hogedrukgebied is dat nú wel. Het zal eerst geen zomerse temperaturen opleveren, maar wie weet wordt deze week de aanzet gegeven voor een periode met nazomerweer die het lang kan volhouden. Ik zal het samen met heel veel mensen verwelkomen. Het is deze week de laatste week van de zomervakantieperiode in ons land. Het zuiden is dit jaar de laatste regio. Maar dit wil niet zeggen dat de vakanties er helemaal opzitten. September is natuurlijk ook nog een maand bij uitstek om er lekker op uit te trekken.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 36 2021

Geef een antwoord