tijd van het jaar

Het weer: de tijd van het jaar

‘De tijd van het jaar.’ Daar kunnen we van alles mee aangeven. Ik gebruik die aanduiding vaak in mijn weersverwachtingen. Het weer past bij de tijd van het jaar of de temperatuur past wel of niet bij de tijd van het jaar.

De laatste tijd heb ik regelmatig op deze wijze het weer aangegeven. Zoals de sterke wisselingen van koude nachten, kans op mist en dichte mist, van nazomerweer en de herfst die even kwam opspelen. Al deze verschillende weertypes en sterke wisselingen pasten binnen de tijd van jaar.

September is bij uitstek een maand die voor grote weersverschillen kan zorgen. Aan de ene kant is de warmte in het zuiden van Europa nog volop aanwezig, aan de andere kant wil de koude lucht vanuit het noorden en noordoosten ook nog weleens terrein winnen. Hier hoort een wisseling van lagedrukgebieden en hogedrukgebieden bij. De wisselingen tussen stabiel en rustig weer naar ruig en buiig weer kunnen elkaar snel opvolgen.

September heeft zich tot en met het weekend van 26 september 2021 van een nazomerse kant laten zien, met over de 1e 20 dagen een overschot van bijna 1,5 graad te warm. Over deze periode was er ook een teveel aan zonuren en te weinig regen. Dit beeld kon totaal veranderen, maar het kon ook nog weleens doorgaan tot en met het huidige weekend. En nu is het alweer begin oktober. Het werd wat dat betreft spannend. De storingen met sterk buiig weer konden zo doorbreken. Als het aan mij lag bleef het deze week te warm voor de tijd van het jaar.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 40 2021

Geef een antwoord