nazomer

Het weer: krijgen we nog een nazomer?

Oktober is een maand waarin de zomer terug kan komen, maar het is ook een maand die volop de herfst kan laten zien, met veel regen of zelfs een heuse oktoberstorm. Vorige week was oktober op de herfsttoer met veel regen, soms stevige buien en vaak een krachtige tot harde wind. In zo’n periode van herfstachtig weer wordt mij vaak gevraagd of en wanneer in deze maand de nazomer terugkomt.

We hebben over de afgelopen jaren vaak het gevoel alsof die nazomer er in oktober was. Vorig jaar was oktober in De Bilt bijna een graad te warm, maar van een echte lange nazomerperiode was toen geen sprake. De maand had te veel aan regendagen en er vielen ook flinke hoeveelheden regen. Dat was anders in 2018. Oktober was dat jaar een veel te droge maand, met een groot overschot aan zonuren en een lange periode met 20 graden of hoger. In De Bilt werden op 12, 13 en 14 oktober nieuwe warmterecords gemeten. Op 13 oktober werd het daar maar liefst 26,3 graden.

Hoe anders verloopt het nu. En op de vraag of wij nog kunnen gaan genieten van een nazomerperiode? Ik ben nog niet zover. De ervaring leert dat als oktober eenmaal los is met een sterk wisselvallig weertype, dit niet vlug is om te buigen. Nu kan het weleens wat minder buiig worden, maar ik denk eerder aan een te koud weertype dan aan een flink oplopende temperatuur. Vaak zien we in het tweede deel van de maand of echt later in oktober de kans op een hogedrukgebied toenemen. Dat kan echter ook betekenen dat de kans op grondvorst of wat echte vorst groter wordt…

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 42 2020

Geef een antwoord