honingbijen in de zon

Het weer: zon steeds sterker

Noordelijke winden. Winterliefhebbers zien het graag gebeuren. In de winter dan welteverstaan. Liever nog noordoostelijke of oostelijke winden, waarmee droge en koude lucht ons voor dagen verovert.

Zon al behoorlijk sterkt

Maar zo diep in april pakt een noordelijke wind vooral onaangenaam kil uit. En dat in een seizoen waarin menigeen zich wil laven aan voorjaarswarmte. Oftewel, kilte nu komt ongelegen. Net zoals vorig jaar. April 2023 was gewoonweg koud. Toch is het mooie dat de kracht van de zon al behoorlijk sterk is. Tot een paar jaar terug had ik vaak een abonnement op het openluchtzwembad. Dan fietste ik er – in april – heen met jas, lange broek en sjaal. Ik voelde mij een behoorlijke bikkel om met een luchttemperatuur beneden de 15 graden in mijn badpakje naar de badrand te lopen.

Iets warme lucht

Anderen zag ik flitsend het water induiken, mijzelf liet ik met een wanhopige glimlach in het water zakken. Pas na een tamelijk verstijfd eerste baantje kwam de schwung erin en na een halfuur verliet ik het water anders dan ik erin was gegaan. En daarna, ook al was het amper 10 graden, lag ik niet zelden in de zon met mijn natte lijf. Uit de wind en met zonneschijn is die eind-april-zon goddelijk. Voor de komende tijd is de zon er geregeld bij, maar zijn de middagtemperaturen aan de bescheiden kant bij noord(oost)elijke wind. Bij wind vanuit oost of zuidoost, schuiven we weer iets warmere lucht in.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 17 2024. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie