winter

Het weer: late winter?

Veel mensen die ik spreek gaan ervan uit dat we deze periode geen winter meer krijgen. Of is er toch nog kans op een late winter? Februari heeft voor recordhoge temperaturen gezorgd. Er is dus geen spoor van Koning Winter. Geheel Europa heeft te maken met een tot nog toe veel te warme winter. Als ik kijk naar de verwachting in bijvoorbeeld Polen, dan liggen de temperaturen daar overdag gemiddeld zo rond de 6 of 7 graden. Ook de nachten blijven op de meeste plaatsen 1 of meer graden boven 0 uitkomen. Dit past niet bij het weerbeeld wat wij van een land als Polen in februari kennen of beter gezegd verwachten. Een land als Zweden komt deze week overdag op de meeste plaatsen ook ruim boven de 0 graden uit. Dus ook Stockholm is groen.

De westelijke stroming vanaf de oceaan heeft het weer bij ons flink in zijn macht. De gevolgen hebben we ondervonden en ondervinden we nog. Vaak stormachtig of storm en afwisselend warmte en wat kouder weer. Deze wisselingen kunnen snel en opmerkelijk zijn. Zo kwam het tijdens de stormperiode tot buien met hagel, natte sneeuw en ook onweer. De koude(re) bovenlucht had daar invloed op. Woensdag 11 februari was het overdag ongeveer 7 of 8 graden met stormachtig weer, maar in de daaropvolgende nacht kwam het landinwaarts op plaatsen tot vorst aan de grond met vrij rustig en vrij helder weer. En dan is het autoruiten krabben met plaatselijk kans op gladheid. Dat is natuurlijk geen echte winter. Toch moeten wij niet raar opkijken als deze winter nog met een flink koude winterweer-afsluiter komt.

Bron: MAX Magazine nr. 8 2020

Geef een antwoord

Reacties (2)

 1. Roodeswerf says:

  Was het de maandwisseling februari 2003 maart 2003? Een paar dagen hele strenge vorst en veel
  sneeuw. Of was het 2004 of 2002. Ik meen van tegen de 20 graden vorst n.b. met zuidenwind.
  Onze haag is nog steeds dood op die plek, waar de koude wind achter het huis van de buren vandaan kwam.

  Met vriendelijke groeten
  Aart Wagenaar Hensbroek.

 2. Nelleke reageert says:

  Ach, met de voorspellingen zit men er vaak naast. Er werd een zeer strenge winter voorspeld. Nou zeg, wat is die winter streng. Geloof er niks van dat er nu nog pakken met sneeuw komt. Maar ja, als je een strenge winter voorspelt en deze komt niet dan moet je toch wat met je voorspelling. Dan maar opschuiven naar maart lijkt hier het motto.