winter

Het weer: het kan een stevige winter worden!

De 1e voorspellingen voor de winter zijn al in de zomer voorbijgekomen. In oktober zijn er nog een aantal wintervoorspellingen gepubliceerd door zowel buitenlandse als Nederlandse collega’s. Een aantal jaren terug kwam ik vaak halverwege of eind oktober met een voorlopige voorspelling en op 30 november of op 1 december volgde dan mijn definitieve voorspelling.

Alleen definitieve voorspelling voor de winter

Ik beperk mij tegenwoordig tot alleen die definitieve voorspelling. Dit najaar heb ik op vragen geantwoord dat het naar mijn mening een stevige winter kan worden. Daaronder versta ik sneeuw en ijs, maar ook niet-winterse omstandigheden die behoorlijk stevig uit kunnen pakken. Dit is ook het enige dat ik nu al kwijt wil over mijn wintervoorspelling. Ik maak die niet op basis van computerberekeningen. Ik kijk naar het patroon in het weer vanaf minstens een jaar terug.

Oktober en november medebepalend

Het verloop van de zomer en het najaar zijn voor mij medebepalend voor de voorspelling. De maanden oktober en november zijn hiervoor heel belangrijk vanwege het stromingspatroon in deze maanden. Voorheen was het weerbeeld van het najaar in de volksweerkunde vaak bepalend voor de komende winter. Door de opwarming zijn naar mijn mening dit soort statische vergelijkingen minder doeltreffend. Zo zou op een warme oktobermaand een koude winter volgen. Dit gaat vaak niet op.

Landelijke doorbraak

In 1995 was oktober een warme maand en daarop volgde een koude winter met een lange Elfstedenkoorts. Die winter zorgde voor mijn landelijke doorbraak als weerman en toen werd ik adviseur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Ik heb meer warme oktobermaanden vergeleken met de winters die daarop volgden. Het merendeel van de warme oktobermaanden echter werd niet gevolgd door een koude of te koude winter.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 45 2021

Geef een reactie