koekoek

Het weer: het warmt op, wachten op de koekoek

Het voorjaar stribbelt dit jaar wat tegen. De naweeën van de koude-afstroom vanaf de pool, vroeg in maart, belemmeren de opbouw van warmbloedige hogedrukgebieden. Dat is op zich helemaal niet verkeerd.

Minder droogte?

De afgelopen jaren hebben we gemerkt hoe droog een lente en zomer kunnen uitpakken en wat voor gevolgen dat heeft. Alle neerslag die nu dus valt, kan bijdragen aan een betere startpositie voor als er eens een droge en hete episode losbarst. Drinkwaterbedrijven staan inmiddels handenwrijvend te kijken bij deze natte maartmaand. Een deel van wat de grond insijpelt, komt ten goede aan het grondwater en deels dus ook aan ons drinkwater. Na een paar kille dagen lijken de temperaturen gaandeweg wel weer op te lopen. De wind komt in de zuidwestelijke hoek terecht en de middagtemperaturen gaan naar 15 graden en hoger. Mogelijkerwijs kunnen we rond de maandwissel de eerste 20-er noteren. Het blijft daarbij wel aan de wisselvallige kant.

Wachten op de koekoek

Ondertussen is de zon elke dag een beetje krachtiger en zijn veel trekvogels inmiddels terug. De veldleeuweriken hoorde en zag ik al in februari, de tjiftjafs zingen alweer en de meeste kraanvogels zijn op hun plek voor het broedseizoen. Zelf wacht ik nu met smart op de koekoek. Meestal is april al een eindje gevorderd voordat ‘mijn’ koekoek weer te horen is. Op enig moment fiets ik langs mijn favoriete cirkeleiken op de stuwwal en hoor het afgemeten ‘koekoek’. Vanaf dat exacte moment gaat voor mij de lente pas echt van start.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 13 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie