gladheid

Het weer: gladheid kan verraderlijk zijn!

Als ik terugkijk naar de 1e helft van januari vallen een aantal weersomstandigheden op: de mist, de vele dagen met bewolking en de hoeveelheden regen. Ook de kansen op gladheid waren vaak onderdeel van mijn weersverwachtingen.

Zolang in deze tijd van het jaar de temperaturen in de avonden, nachten en ochtenden rond het vriespunt liggen of met een paar graden vorst, is er kans op gladheid. Vooral als de lucht of de ondergrond vochtig is, kan het zomaar raak zijn. Ik waarschuw dan ook vaak voor verraderlijke gladheid. Die kan ook snel optreden bij zelfs een paar graden boven 0. Als het maar even flink opklaart bij rustig weer en de thermometer geeft bijvoorbeeld plus 2 of plus 3 graden aan, kan het heel snel glad worden door grondvorst. We zijn er dan vaak niet op voorbereid.

Gladheid tijdens winterse buien

Ditzelfde geldt voor gladheid die ontstaat tijdens winterse buien met hagel en sneeuw. Vooral in hagelbuien kan het zeer snel glad worden. Daarbij komt ook nog vaak matig zicht vanwege de hagel of de sneeuw. Een verkeerswaarschuwing geldt voor alle verkeer. Dus ook voor iedereen die lopend is, op de fiets, op de scooter of met een scootmobiel.

Rijkswaterstaat heeft dit seizoen tot begin vorige week al bijna 25 miljoen kilo zout gestrooid over bijna 400.000 kilometer wegdek. Dit is waarschijnlijk iets meer dan normaal. De cijfers van Rijkswaterstaat hebben betrekking op de rijkswegen. Van de provinciale wegen en de gemeentelijke wegen heb ik geen strooicijfers. Deze cijfers zullen nog wel verder gaan oplopen, want dit winterseizoen is nog niet voorbij. Er kan wat winterweer betreft nog van alles op ons afkomen…

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 4 2022

Geef een reactie