extreem weer

Het weer: extreem weer

Hoe extreem kan het weer zijn? Kijk naar deze maand juni. Juni heeft over de eerste 15 dagen regionaal voor extreem zware buien gezorgd. Het onweer en de daarbij behorende lichtshow, de plaatselijke wateroverlast en de grote hagelstenen waren wel het meest opvallend. De extremiteit van de buien zorgde voor grote hoeveelheden regen. Dan valt er op plaatsen meer regen uit een buiencomplex dan over de gehele maand. Normaal valt er in juni ongeveer 60 mm regen op de Waddeneilanden, tot rond 70 mm in het zuiden van Limburg. Tot en met het weekend van 20 juni 2020 is er landelijk al meer regen gevallen dan de aangegeven normale hoeveelheden voor de gehele maand.

Juni is nu al te nat. De regen was welkom. Maar tijdens de zware buien spoelt het overgrote deel van het regenwater weg naar de sloten en het riool. Het zal duidelijk zijn dat riolen deze grote hoeveelheden vaak niet direct kunnen verwerken. Met name in steden is er vaak onvoldoende natuurlijke verwerking van het regenwater.

De 4e week van juni zorgt tot en met het weekend van 27 en 28 juni voor zomerwarmte, tot zeer warm zomerweer. Het is zelfs niet uitgesloten dat we in het zuiden richting de 29 of 30 graden gaan. Maar dan moet alles meezitten. De kans op fikse onweersbuien mag je bij een dergelijk weertype ook niet uitsluiten. Het weer is met name de afgelopen 30 jaar merkbaar extremer geworden. Dit geldt voor geheel Europa en de gehele wereld. In de zomermaanden uit het extreme weer zich bij ons door perioden met warmte en hitte, soms lange droge perioden, maar aan de andere kant ook door zware buien.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 26 2020

Geef een reactie