zomerbuien

Het weer: onberekenbare zomerbuien

Juni is als eerste zomermaand de natuur al gewillig geweest met regen, maar ook is de temperatuur weer behoorlijk opgelopen. Dan kijk ik naar de zomerwarmte die in combinatie met de gevallen regen voor ronduit groeizaam weer heeft gezorgd. De zomerwarmte kan het nog wel eens lang volhouden. Maar niet alleen de warmte zal deze maand een hoofdrol spelen, ook de wisselvalligheid kan ons wel eens parten gaan spelen. Met wisselvalligheid doel ik op de buienkans.

De buien zijn met name in de zomer onberekenbaar als het gaat om de activiteit. Er kan uit een buiencomplex zomaar 50 tot 70 milimeter regen vallen. Soms zelfs meer. Er kunnen plaatselijk valwinden en windhozen voorkomen, zwaar onweer en zware hagel. Dit zijn verschijnselen die niet altijd vooraf exact kunnen worden aangegeven. Per regio kan het ook geheel verschillend uitpakken.

Ik kom al jaren met waarschuwingen voor het verkeer en de watersport als er zware buien mogelijk zijn. Vaak zien we in het eerste deel van de zomer, dus vooral in juni, dat de zwaarste en de meeste zomerbuien landinwaarts voorkomen.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 25 2020

Geef een antwoord