Hollandse zomer

Weerbericht voor 20 augustus tot 2 september 2016

Als we ergens veel over kunnen praten, dan is het wel het weer. Iedereen heeft er een mening over en die uiten we maar al te graag. Wat ik deze maand veel gehoord heb in mijn omgeving, is dat de zomer dit jaar veel te koud en te nat verloopt. Kijken we naar de cijfers, dan vertellen die ons toch een ander verhaal. In Nederland komt het immers niet zo vaak tot een hittegolf.

Toch hebben we er dit jaar al eentje te pakken. Weliswaar niet landelijk, maar in het Limburgse Ell is het vijf dagen op rij meer dan 25 graden geweest, waarvan drie dagen meer dan dertig graden. Die periode viel in de week van 20 juli en ook elders in het land was het toen erg warm.

Kijken we naar de gemiddelde temperatuur van juni, juli en augustus (tot nu toe), dan komen we waarschijnlijk zelfs iets boven normaal uit. De regen, dat is een ander verhaal. Vooral juni is erg nat verlopen. Zware buien teisterden toen met name Zuidoost-Nederland. De zware buien passen ook in het toekomstbeeld dat ons te wachten staat. Warmere lucht kan meer vocht bevatten en zo kunnen pittigere buien in het toekomstige klimaat vaker voorkomen. Toch is de zomermaand juli qua neerslag volkomen normal verlopen, wanneer ik het vergelijk met de langjarige gemiddelden.

In De Bilt is bijvoorbeeld 73 millimeter gevallen, tegenover 81 millimeter ‘normaal’. Overigens is de kans op zomers weer nog niet verkeken, we hebben nog eventjes te gaan!

Bron: MAX Magazine nr. 34-35 2016

Geef een reactie