november

Het weer: een groene november

Je zou het anders verwachten, maar november is de maand begonnen in het groen. Ik doel op de vele bomen, struiken en heesters die nog in het blad zitten.

November kent vaak een groene start

Natuurlijk winnen de herfstkleuren terrein en waren verschillende boomsoorten op de 1e november al wel kaal. Want hoe dan ook, we komen later in de tijd. De afgelopen jaren kende november vaak een ‘groene start’. Voor zo’n groene start is ook warmte nodig in met name de maand oktober en weinig stormweer. Ik ben van de afgelopen 11 jaren de maanden oktober langsgelopen voor het KNMI-station in De Bilt. Hieruit blijkt dat 3 oktobermaanden te koud waren en 1 oktobermaand was met een gemiddelde van 10,9 graden normaal. De overige 7 maanden waren te warm.

Langzame en mooie verkleuring

De afgelopen oktobermaand was met 11,6 graden aan de warme kant. Het is ook een maand geworden met grote hoeveelheden regen en op sommige stations ook een overschot aan zonuren. Het was ook een maand met plaatselijk en regionaal extreem zware buien. Van wateroverlast naar valwinden en windhozen. Het vallen van bladeren wordt versterkt door lage temperaturen en natuurlijk storm(achtig) weer. Aan de andere kant zorgt een herfst als nu ook voor een langzame en mooie verkleuring.

Groen tot Sinterklaas?

Wat vorst en grondvorst zorgt ook voor een langzame verkleuring in het blad. De afgelopen oktobermaand heeft gezorgd voor die langzame verkleuring en daar kan ik van genieten. Zo heb ik in Leeuwarden het weerbericht voor ‘Tijd voor MAX’ opgenomen in een straat waar alle bomen rood waren gekleurd. Passend bij het weer en de tijd van het jaar. Nu is het de beurt aan november. Houden wij het groen tot en met Sinterklaas of zijn de bladeren al eerder van de bomen?

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 46 2021

Geef een reactie