kust

Het weer: de kust lonkt

Een kind van de zee ben ik niet. Maar de kust lonkt altijd. Minstens een paar keer per jaar ga ik naar het Noordzeestrand. Welk seizoen of wat voor weer het ook is. Een wandeling over het strand, tot op de knieën in het water bij de branding of lekker uitwaaien. En genieten van het geruis van de golven niet te vergeten.

Dit heeft ongetwijfeld met mijn jeugd te maken. Ik groeide op in de Zaanstreek, de zomervakanties brachten wij op een stacaravanpark in Heiloo door. Hier liggen fijne, gezellige herinneringen. Op zonnige, warme zomerdagen gingen wij geregeld op de fiets door de fraaie duinen naar Egmond of Bakkum. Ik hoopte altijd dat we arriveerden op het moment van eb naar vloed; als de zee een stuk van het strand gaat innemen. De tijden van de getijden wist ik toen nog niet.

Verder van de kust

Sinds eind jaren 90 woon ik verder van de kust af. Vanuit Wageningen is het langer reizen naar de Noordzee. Die grote, zoute waterbak die voor ons weer en klimaat zo bepalend is. Met momenteel nog steeds hoge zeewatertemperaturen; rond 15 graden. Naar verwachting bepaalt een Atlantische depressie deze laatste oktoberweek ons weer. Het waait uit richtingen tussen zuidoost en zuidwest. De lucht komt deels van boven zee, maar vaker ook vanuit Frankrijk en Spanje. Hierdoor blijft het erg mild: 15 tot 20 graden maximaal. Af en toe passeert een regenstoring. Maar ook zijn er dagen of dagdelen met zonneschijn. Dus dat wordt voor mij nog een keer naar zee!

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 44 2024. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie