hitte Zuid-Europa

Het weer: de hitte uit Zuid-Europa bereikt ons niet

Sinds 2003 brengen mijn vriend en ik in de zomervakantie bijna ieder jaar een week in Tirol door. Het voelt altijd goed en fijn om in de Alpen te zijn. Lekker de schone, verfrissende berglucht opsnuiven en genieten van de natuur.

Natuurlijke airco: de bergen

Het pension waar wij altijd komen ligt op 800 meter hoogte. Als hier de temperatuur naar tropische waarden stijgt, zoeken wij meestal de natuurlijke airco’s op: de bergen. 1 keer moest een bergwandeling worden afgebroken, toen in de loop van een hete middag een zware onweersbui ontstond. Dat werd rennen geblazen naar het pension! Toen wij het onderkomen binnenstapten, regende en waaide het fors. Ook hagelde het ‘pingpongballen’. Sommige wandelaars uit het logement waren drijfnat. Een kale Fransman stapte naar binnen en wees naar zijn hoofd; rode plekken! De hagelstenen hadden zijn schedel hard geraakt. Maar hij bleef lachen. Blijkbaar vond hij het noodweer nog leuk ook.

Hitte in Zuid-Europa

Meestal ontstaan zware onweersbuien op de grens tussen hete en koele lucht. Het type onweersbuien dat ik beschreef, is in Oostenrijk dan ook – plaatselijk – mogelijk. Ondertussen houdt hitte grote delen van Zuid-Europa in de greep. Maar die hitte bereikt ons niet. De bries is vaak aanlandig. Hiermee stroomt van oorsprong relatief koele oceaanlucht naar Nederland, waarin het meestal 20 tot 25 graden wordt. Dankzij uitlopers van het Azoren-hogedrukgebied is er geregeld zon en overheerst droog weer. Misschien dat de invloed van een oceaanpressie wel toeneemt en het wisselvalliger wordt.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 29 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie