warmte

Weerbericht: nieuwe warmte in de maak?

Weerbericht 6 tot en met 12 juli 2019

Het zomerseizoen is dit jaar erg warm van start gegaan. In het hele land kwam het tot tropische temperaturen, met in de Achterhoek zelfs een bijzonder hoog maximum van 36,5 graden. Het oude
junirecord van 37,9 graden op 27 juni 1947 in Venlo is daarmee niet verbroken, maar warm was het! Meteorologisch gezien erg interessant, maar persoonlijk hoeft het van mij niet zo heet. Vooral in de nachten was het flink zweten, met in menig slaapkamer, ook die van mijzelf, temperaturen rond 26 graden. Het vleugje ‘wat minder warme lucht’ dat af en toe ook voorbij kwam, gebruikte ik dan ook gretig om het huis af te koelen.

De meest extreme hitte is nu even achter de rug, maar we zien toch wel weer een aantal berekeningen de warmte induiken. Dertigers lijken het vooralsnog niet te worden, maar middagtemperaturen van gemiddeld een graad of 25. Een hogedrukgebied trekt vanaf de Atlantische Oceaan oostwaarts en krijgt steeds meer grip op onze omgeving. Hoewel er af en toe echt wel een buitje gaat vallen, lijkt het in zijn geheel relatief droog te blijven. De zon laat zich geregeld zien en er staat niet veel wind. Wat mij betreft het ultieme zomerweer, waarbij je nog eens lekker op de fiets kunt stappen of kunt gaan wandelen, zonder dat je meteen nat bent van het zweet.

Bron: MAX Magazine nr. 26 2019

Geef een reactie