water

Het water staat hoog, maar dat is geen reden tot zorgen

In grote delen van Nederland staat het water behoorlijk hoog door de vele neerslag die er in december 2017 is gevallen. De uiterwaarden zijn op veel plekken ondergelopen en ook het waterpeil van de rivieren is hoog. Dit alles is echter geen reden om ons zorgen te maken, zeggen experts.

Erg natte grond

Wie er een kaart bij pakt waarop de huidige waterstanden zijn afgebeeld, ziet dat het vanaf Den Haag tot aan de Duitse grens erg nat is. De grond is vooral in Gelderland volledig verzadigd door de regenval en de smeltende sneeuw. Gelukkig gaat het de komende dagen amper regenen, waardoor het waterpeil zal dalen. Hoewel de natuur uiteindelijk zelf het water zal wegwerken, wordt er op veel plekken wel water weggepompt om ervoor te zorgen dat het dagelijkse leven er niet onder leidt.

Waterstand van de rivieren

Wel is het zo dat er in Duitsland nog behoorlijk wat neerslag gaat vallen, wat ook effect heeft op de waterstand van de Nederlandse rivieren. Voor alsnog denken deskundigen niet dat dit voor problemen zal zorgen.

Niet de natste december

December 2017 is overigens niet de natste december ooit. Dat is nog steeds de december van 1993. Er valt dan 210,5 millimeter neerslag, waardoor honderden mensen geëvacueerd moeten worden in Nederland. In december 2017 is er tot dusver ‘maar’ 110 millimeter water gevallen.

(Bron: MeteoGroup, NOS, ANP, weer.nl)
(Foto: Adrie van Kuilenburg)

Geef een antwoord

Reactie

    oosterwijck says:

    Mooie plaatjes, geheel volgens de natuurwetten, al vele eeuwen lang. Maar voor de overheid een argument om de waterschapslasten te verhogen.