Vorstschade

Vorstschade bij tuinplanten, is daar iets aan te doen?

De meeste tuinplanten zijn goed opgewassen tegen onze winters. Tijdens lang aanhoudende strenge vorst of in het geval van bijvoorbeeld niet inheemse of erg jonge planten kan er echter weleens vorstschade ontstaan. Is er in zo’n geval nog iets aan te doen?

Vorstschade voorkomen

Planten zijn in meer of mindere mate bestand tegen vorst. Er zijn soorten die met gemak langere tijd temperaturen van -25 graden weerstaan, terwijl andere bij een paar graden onder 0 al het loodje leggen. En alles er tussenin. Door kwetsbare planten tegen de kou te beschermen kan al veel vorstschade voorkomen worden. Planten in potten kunt u tijdelijk naar een vorstvrije ruimte verplaatsen en exoten kunnen worden ingepakt met beschermende hoezen, een laag bodembedekking en eventueel een warmtekabel. Verwijder dit zo gauw de vorstdreiging voorbij is en voorzie de plant wanneer de bodem ontdooid is en het voorlopig niet regent van water, zodat hij zich goed kan herstellen.

vorst
Lees ook: Kwetsbare tuinplanten beschermen tegen vorst en sneeuw

Toch bevroren plantendelen

Soms is er niets tegen de vorst opgewassen en lopen de planten toch schade op. Het is dan afhankelijk van de plantsoort en de mate van bevriezing of hier nog iets aan te doen is. Soms is het pas enige tijd later duidelijk hoe groot de schade is. Vaste planten die doodgevroren zijn zullen bijvoorbeeld in de lente niet meer opkomen. Bij sommige planten verkleuren de bladeren pas na enkele weken en bij andere planten is meteen duidelijk te zien dat ze zijn aangetast. De plantdelen verkleuren dan naar bruin of zwart en kunnen zelfs papperig worden. Niet te verwarren met groenblijvende planten, die tijdens vorst hun bladeren en stengels laten hangen. Zij doen dit om zichzelf te beschermen en herstellen over het algemeen vanzelf wanneer het weer dooit. Helaas worden ook bloemknoppen weleens aangetast. Zoals bijvoorbeeld van de kleinblijvende Magnolia stellata. Die komen dan niet of minder mooi tot bloei, maar dat geldt gelukkig voor dat jaar. Het jaarop kunnen voorjaarsbloeiers alsnog weer uitbundig in bloei komen.

Wat is er aan te doen?

Het beste is de planten in 1e instantie nog even met rust te laten, tot de groei er in de loop van de lente weer goed in komt en de kans op nachtvorst voorbij is. Twijfelt u dan of de plant nog leeft, dan kunt u bijvoorbeeld voorzichtig met uw nagel een klein stukje van de bast wegkrabben. Zit er nog groen in of is het droog en bruin? Dat kan betekenen dat er nog leven in de plant zit of dat hij meer dood dan levend is. Als de vorst voorbij is kunt u dode delen van de plant terugsnoeien tot net boven de levende delen. De energie die de plant in de groei en nieuw blad steekt komt dan ten goede van de gezonde delen. Vaak kan een plant zich dan nog goed herstellen, maar in sommige gevallen is zo’n plant helaas niet meer te redden. Vooral bij planten die in hun geheel papperig geworden zijn is de overlevingskans klein.

(Bron: Lepona, Groei & Bloei, Libelle, De Tuinen van Appeltern, archief)

Geef een reactie