Handig overstappen in de natuur

Als u graag een wandeling maakt in de natuur, heeft u er waarschijnlijk al eens van gehoord. Het Toeristisch Overstappunt (TOP). Plekken nét buiten een natuurgebied waar u makkelijk de auto kunt parkeren en via een uitgestippelde route naar de bestemming wordt geleid.

Succes uit de Achterhoek

Het TOP is een goede oplossing tegen wildparkeren in de natuur. Want een bospad dat op zondagochtend vol staat met auto’s, is geen mooi gezicht. Dat lijkt door deze TOP’s verleden tijd. Het idee ontstond ruim 10 jaar geleden in de Achterhoek. Doordat het zo succesvol was, volgde andere regio’s snel. Wel richt iedere regio zijn TOP anders in. In Groningen en Zwolle herkent u de punten bijvoorbeeld aan kegelvormige objecten gevuld met keien en in Noord Holland aan groene zuilen.

Verschil per provincie

Iedere provincie is zelf verantwoordelijk voor de website van hun overstappunten. En niet iedere website is even overzichtelijk. De provincies Utrecht en Zuid-Holland hebben het meest complete overzicht. Per overstappunt staat een duidelijke routebeschrijving voor auto en openbaar vervoer, gps-coördinaten, een overzicht van de voorzieningen en alle fiets- en wandelroutes die je vanaf het betreffende TOP kunt volgen. Alleen de provincies Flevoland, Friesland, Zeeland en Limburg hebben nog geen TOP’s. In Noord-Brabant heten de overstappunten Natuurpoorten.

Wat is uw ervaring met een TOP?

Geef een antwoord