eikenprocessierups

Experts beantwoorden ruim 100 veelgestelde vragen over eikenprocessierups

Deskundigen, huisartsen en GGD’s worden overspoeld met vragen over de eikenprocessierups, terwijl de verzachtende crèmes en gels niet aan te slepen zijn. Om de vele informatie en vragen over de rups te bundelen is er nu een speciale website gelanceerd. Wetenschappers en experts beantwoorden er ruim 100 uiteenlopende vragen over het plaagdier zelf, de bestrijding en de gevolgen van de aanwezigheid ervan.

Vraag en antwoord

Het Kennisplatform Processierups heeft de website in opdracht van het ministerie van Natuur gelanceerd. Op processierups.nu is alle beschikbare professionele kennis gebundeld. Per doelgroep zijn vragen en antwoorden bij elkaar te vinden. De website is niet alleen voor patiënten, maar ook onder andere voor organisatoren van evenementen, gemeenten, recreanten en boeren. De laatste groep moet bijvoorbeeld weten dat hooi dat onder een besmette eikenboom is geoogst niet meer bruikbaar is. Gewassen uit moestuinen onder dergelijke bomen zijn niet meer eetbaar.

Betrouwbaar informatiepunt

“Er gaan allemaal verhalen rond die niet kloppen en die voor gezondheidsrisico’s kunnen zorgen. Het ontbrak tot nu toe aan een betrouwbaar informatiepunt”, vertelt bioloog Arnold van Vliet. Het kennisplatform gaat ook onderzoek doen naar de verspreiding van de rups en adviseren over de aanpak van het plaagdier. Van Vliet: “En hou er rekening mee dat de dennenprocessierups aan de grens met België staat. Die komt ook en heeft nog meer brandharen.”

De website wordt de komende tijd verder uitgebreid, aldus Van Vliet.

Lees ook: veel overlast, maar ook lichtpuntjes , pas op voor deze insecten tijdens uw vakantie in het buitenland en last van zomerse jeuk: dit kunt u eraan doen.

(Bron: ANP)

Geef een reactie