atorm

Eerste storm van 2018 in aantocht

Op woensdag 3 januari 2018 dient de eerste storm van dit jaar zich aan. Van 03.00 uur ’s nachts tot 18.00 uur in de avond gaat het bijna in heel het land flink waaien. Met name de westkust krijgt het zwaar te verduren.

Windkracht 10

Volgens het KNMI trekt de wind in de nacht van dinsdag op woensdag aan, waardoor er windsnelheden van soms wel 110 kilometer per uur gemeten kunnen worden. Dit staat gelijk aan windkracht 10. Deze snelheden zullen met name waarneembaar zijn op de Wadden en langs de gehele westkust van Nederland, maar ook landinwaarts kan de wind aanzwellen tot windkracht 9 of 10. Dit is vrij uniek, want meestal waait het hier niet zo hard als in de kustprovincies.

Deze situatie blijft zo tot ongeveer 15.00 uur in de middag. Daarna is de verwachting dat de wind steeds verder afneemt in kracht, zodat rond 18.00 uur het stormachtige weer voorbij is.

Regen

Woensdag 3 januari 2018 wordt naast een stormachtige, ook een natte dag. Het gaat in de nacht van dinsdag 2 op woensdag 3 januari al flink regenen en dit zet door in de ochtend van de derde januari. Zodoende moet het verkeer in heel Nederland rekening houden met hinder tijdens de ochtendspits. Ook mensen die van plan zijn om een buitenactiviteit te ondernemen op 3 januari, moeten rekening houden met onstuimige omstandigheden. Luchthaven Schiphol heeft al laten weten 100 vluchten te annuleren.

Hoe ontstaat dit type weer?

Dergelijk weer ontstaat omdat er momenteel een groot lagedrukgebied van Engeland naar Duitsland trekt. Deze depressie, zoals een groot lagedrukgebied ook wel wordt genoemd, komt gedeeltelijk over Nederland, waardoor de wind stormachtig kan worden.

(Bron: Algemeen Dagblad, KNMI)

Geef een antwoord