Duurzaamste kantoor ter wereld staat in Nederland

Wereldwijd wordt er steeds meer aandacht besteed aan duurzame kantoren en de Nederlandse plaats Haelen heeft nu de primeur van meest duurzame kantoor ter wereld.

CO2 voetafdruk

Het pand in Haelen heeft een score van 99,94 procent volgens het internationale BREEAM certificeringssysteem. Hiervoor wordt alles uit de kast gehaald door ontwerpers. De bouwmaterialen bestaan waar mogelijk uit grondstoffen die het milieu geen schade toebrengen en die aan het einde van hun levensduur herbruikbaar zijn. Het kantoor is daarnaast gebouwd van lijmvrij hout, wat van alle mogelijke bouwmaterialen de laagst mogelijke CO2 voetafdruk heeft.

Zonne-energie

Op jaarbasis wordt ruim 50 procent meer zonne-energie opgewekt dan in het pand wordt verbruikt voor verwarming, koeling, ventilatie, verlichting en computers. Het overschot aan energie wordt in de naastgelegen fabriek gebruikt.

Arbeidsomstandigheden

Bij het ontwerp is veel aandacht geschonken aan de arbeidsomstandigheden. Daglicht, uitzicht, verlichting en ventilatie zijn bijvoorbeeld geoptimaliseerd om de gezondheid en productiviteit van de medewerkers te waarborgen. Naast de duurzame presentatie is in dit geval dus ook veel aandacht besteed aan het welzijn van de werknemers. Iets wat bij de bouw van een kantoor vaak onderbelicht blijft. ‘Sick Building Syndrome’ zal hier dan ook niet zo snel voorkomen. Rondom het pand is daarnaast een natuurtuin aangelegd met tientallen soorten begroeiing en met voorzieningen voor vogels, insecten, vleermuizen en amfibieën.

Internationaal certificeringssysteem

BREEAM is een internationaal certificeringssysteem voor de bouw, waarmee reeds 540.700 gebouwen in 77 landen zijn gecertificeerd op onderwerpen als energiebalans en materiaalgebruik, maar ook gezondheid, vervuiling en landgebruik.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

  1. Andrea51 says:

    Dat is mooi, maar nu de rest nog.